Güvenli bir cezaevi talebinde bulunan Mehmet Ağar'a, iki yıllık hapis cezasının infazı için Aydın E Tipi Kapalı Cezaevi ayarlandı.
NTV'nin haberine göre, Adalet Bakanlığı yetkililerinin Aydın'ın Yenipazar ilçesindeki kapalı cezaevi önerisini kabul eden Ağar yarın teslim olabilir.
Ağar'ın yargılandığı Susurluk davasında "Cürüm işlemek amacıyla silahlı teşekkül oluşturmak, silahlı teşekkülün yöneticisi olmak" suçundan aldığı beş yıllık hapis cezası 16 Nisan'da Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce onandı.
Onama kararının Ankara Başsavcılığı'na ulaşmasının ardından, Ağır Ceza İlamat Bürosu Savcısı Abbas Özden, Ağar hakkında yakalama emri çıkardı.
Ağar'ın avukatı Abdülkadir Toluç, Adalet Bakanlığı'yla temasa geçerek müvekkilinin örgütlerin hedefinde olduğunu ileri sürerek güvenli bir cezaevinde kalması yönünde talepte bulundu.
Toluç, "Zaten kendisi teslim olacak. Bakanlık açısından da önemli bir sorumluluk olduğu için talebimize sıcak baktılar. Bakanlık uygun bir cezaevi bulduğunda bize bildirecek, Ağar, gidip teslim olacak. Cezaevine girmeden önce de konuşacak" dedi.
Ne olmuştu?
Ağar, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Susurluk Davası'nda, Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemle ilgili "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmaktan" yargılandı, Mayıs 2011'de beş yıl hapis cezası aldı.
Ağar hakkında zamanaşımı süresinin dolup dolmadığını inceleyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi suçun "kesintisiz" olmasını dikkate aldıklarını açıkladı ve davada zamanaşımı bakımından bir kovuşturma engelinin bulunmadığını tespit etti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Mehmet Ağar hakkında Susurluk Davası kapsamında, "cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturmak" suçundan verilen beş yıl hapis cezasının onanmasını istemişti.
Ağar, beş yıl hapis cezası aldığını öğrendiğinde şunları söylemişri: "Vicdanen rahatım. Sevenlerimizi mahcup edecek hiçbir davranışın içinde hiçbir zaman olmadık."
Ağar kimdir?
Mehmet Ağar, Ocak 1980'de İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele şube Müdür Muavini, Mayıs 1981'de Asayiş Şube Müdürü'ydü.
1984-88 arasında Terör ve Asayişten sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 1988'de Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne 1990'da İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne atandı.
1992'de Erzurum Valisi oldu, Temmuz 1993'te de Emniyet Genel Müdürü. Valiyken, o dönem firarda olan Bahçelievler katliamı sorumlusu Haluk Kırcı'nın nikah şahitliğini yaptı.
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Özel Harekat Dairesi'nin kurdu. 24 Aralık 1995 genel seçimlerinde DYP'den Elazığ Milletvekili oldu.
1996'da 53. Hükümette Adalet Bakanı, 54. Hükümette İçişleri Bakanı'ydı. 14-15 Aralık 2002'de DYP Genel Başkanı seçildi, 22 Temmuz 2007'de partisinin barajı geçemeyeceğini anlayınca istifa etti.
Susurluk soruşturmasında kurulan komisyona "1000 operasyon yaptığını" söyledi. (AS)
* Susurluk kazası ve Ağar'a yöneltilen suçlamaların detayına buradan ulaşabilirsiniz.