Kuzey Ormanları Savunması (KOS), taş ocağı açılmak istenen İstanbul’un Kuzey Ormanları köylerinden Ağaçlı’yı savunmak için 11 Haziran saat 13.00’te Ağaçlı köyünde olacak.
KOS, Yukarı Ağaçlı’daki buluşmalarında taş ocağına karşı açtıkları davayı da duyuracak.
“Ağaçlı Köyü’nü birlikte savunalım”
KOS, 2014 yılı başından beri Ağaçlı Köyü’nün kamulaştırma, 3. Havalimanı ve 3. Köprü projeleri için başlayan inşaatların yollara zarar vermesi, Yukarı Ağaçlı köyünün yanı başında patlayıcı madde deposu yapılması gibi sorunlarla da karşı karşıya olduğunu duyurdu.
Ağaçlı Köyü’nün yaşadıklarını “Ağaçlı Köyü’nü birlikte savunalım” adlı bültenle anlattılar. Bültenden öne çıkan noktalar şöyle:
* Kamulaştırmalar davalık
KOS, kamulaştırmanın hukuksuz olduğunu söylüyor:
* İki buçuk- üç yıl önce Yukarı Ağaçlı köylülerinin bir kısmına TOKİ tarafından gönderilen kamulaştırma ile ilgili evraklarla Ağaçlı’da kamulaştırmaya karşı mücadele başladı.
* Köyde ikişerli üçerli gruplar halinde davalar açıldı. Şu anda davanın sonucu bekleniyor. Son mahkeme, şirketin, TOKİ’nin ve Başbakanlık’ın avukatlarının katılımıyla 9 Aralık’ta Ankara’da gerçekleşti. Köylünün haklarını savunmak için görev alan avukatlar Ocak ayı sonunda davanın sonuçlanacağını söylemelerine rağmen gün itibariyle hala dava karara bağlanmadı.
* Kumullar tehlikede
* Ağaçlı kumulları mega projeler başlamadan önce birbirine bitişik üç alanda küçük topluluklar halinde yaşamaktaydı. Bilim insanlarına göre alan şaşırtıcı ölçüde zengin ve nadir türleriyle, Karadeniz kıyılarının kaybolan çeşitliliğini hatırlatır. Yüksek altın sarısı kum tepelerinde, uluslararası öneme sahip kum incisi (Aurinia uechtritziana), kumul çiviotu (Isatis arenaria) ve Boğaziçi keteninin (Linum tauricum ssp. bosphori) en önemli popülasyonları yaşar.
* Şimdi bu türlerin yaşam alanları kumullar yok olmak üzere. Ağaçlı kumulları 2014 yılı Aralık ayında Kuzey İstanbul A.Ş.’nin köy sahiline çektiği paravanlarla ve Kumtepe mevkiinde hafriyat kamyonlarıyla yürüttüğü kum alma faaliyetiyle gündeme gelmişti. Ağaçlı Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği ve Kuzey Ormanları Savunması’nın konuyu gündeme taşımasından sonra, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce yetkilendirilmiş bir komisyon köyde çalışma gerçekleştirmiş ve şirketin Kumtepe’de yürüttüğü faaliyetin yasa dışı olduğunu tespit etmişti. Ağaçlı köylülerinin çabasıyla kaçak kum çektiği tespit edilen şirket para cezasına çarptırılmıştı. Kuzey İstanbul şirketi Ağaçlı sahilinden yeniden kum çekmeye başladı.
* Orman arazisine taş ocağı
* Ağaçlı köyünde faaliyetine devam eden taşocaklarının yanı sıra 3.Havalimanı için yeni taş ocaklarının yapılması planlanıyor. Bu projelerden biri olan İGA Havalimanı İşletmeleri A.Ş’ye ait “Kumtaşı Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi” için Valilik tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı Kuzey Ormanları Savunması 2016 yılı başında dava açtı.
* Çevresel etki değerlendirmesi yapılmayan kumtaşı ocağının 22,00 hektarlık sahasının tamamı orman arazisi. Ayrıca ocak alanı, Ağaçlı, Odayeri ile Çiftalan köylerine 2 ila 3 km’lik mesafede yer alıyor. Üç köye bu kadar yakında bulunan kum taşı ocağının 3. Havalimanı bitene kadar işletilmesi planlanıyor.
* Proje tanıtım dosyasında belirtildiği üzere, haftada 6, ayda 24 patlamanın gerçekleşeceği taş ocağının bulunduğu alanın bitki örtüsü tümüyle sıyrılacak, iş makineleri için yollar açılacak, Odayeri-Ağaçlı yolundan yaklaşık 2 km’lik orman yolu ile ocak sahasına ulaşılacak. Nakliye için 10 adet taşeron kamyon günde toplam 2000 sefer yapacak.
* Ocağın işletilmesi sırasında, hafriyat sırasında, patlatma sırasında, malzemenin kamyonlara yüklenmesi ve araçların ocak içerisindeki hareketleri sırasında, kırmaeleme işlemi esnasında meydana gelecek tozuma, çevre ve insan sağlığı için risk oluşturacak.
* Çevreye verilecek zararın olmayacağını ya da en aza indirgeneceğini söyleyen İGA, bölgedeki kamyon trafiğine günde 2000 sefer daha ekleyerek oluşturacağı riski görmek istemiyor. Köyün dar sokaklarında ses, gürültü, vibrasyon, toz ve trafik yoğunluğu halk sağlığını ve can güvenliğini tehdit ediyor.
* Taş ocaklarından çıkan toz, bitki yapraklarını kaplayarak solunumu ve fotosentezi engeller. Çiçeklenme döneminde döllenmeyi önler ve meyve oluşumunu azaltır. Taş ocakları su kaynaklarının kirlenmesine neden olur. Ocaktaki patlatmalar su kaynaklarının yollarını değiştirebilir. Değişen suyolları sebebiyle çevrede yaşayanlar, yaşamını ekip biçme ile kazanan çiftçiler, topraklar zarar görür. Taş ocaklarındaki patlatmalar deprem etkisi de yapar. Taş ocağına yakın yerleşim alanlarındaki evlerin duvarlarında çatlamalar olabilir. (BK)
* KOS notu: Saat 11.30'da Kadıköy (Evlendirme Dairesi) ve Beşiktaş'tan (Demokrasi Anıtı yanı) otobüsler kalkacak.