Ankara Dayanışma Akademisi (ADA) ve Birarada Derneği'nin yürütücülüğünde gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "Dayanışma Akademileri Ağı Aracılığıyla Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirme Projesi" birinci yılını doldururken çok sayıda atölye içeriğini erişime açtı.
Proje kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği alanında çalışan 75 akademisyen ve kadın hakları ve LGBTİ+ hakları alanında çalışan 43 sivil toplum örgütü bir araya gelerek Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dayanışma Ağı'nı (AĞ-DA) oluşturmuştu.
AĞ-DA'nın yaz aylarında gerçekleştirdiği Toplumsal Cinsiyet Araştırmalarında Veri Toplama ve Veri Analizi atölyeleri ile Finansal Sürdürülebilirlik Atölyesi'nde yer alan seminerlerin içeriklerinden oluşturduğu 11 video kaydı, ağın YouTube kanalında yayında.
Videoların tamamı AĞ-DA'nın YouTube kanalından veya web sayfasından izlenebiliyor.
Şimdiye kadar yayınlanan atölye kayıtlarının başlıkları ve içerikleri hakkında kısa bilgiler şöyle
1. Toplumsal Cinsiyet Çalışmalarının Epistemolojik Temelleri ve Kuramsal Ayrışmalar - Eser Köker
Eser Köker, farklı kuram ve metodolojilerin karşılaşma, birbirini etkileme biçimleri ile feminist hareketlerin politik yönelimleri arasında bağlantıları, kurmanın tarihsel ve toplumsal bağlamı içerisinde ele alıyor.
2. Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Metodolojisi - Eser Köker
Eser Köker, toplumsal cinsiyet araştırmalarında metodoloji tartışmalarını ele alıyor.
3. Toplumsal Cinsiyet Araştırmalarında Nicel Veri Toplama Teknikleri 1 - Melek Göregenli
Melek Göregenli, niteliksel ve niceliksel yöntemlerin farklarını tartışarak, niceliksel yöntemin aşamalarını ve kullanılan teknikleri ele alıyor.
4. Toplumsal Cinsiyet Araştırmalarında Nicel Veri Toplama Teknikleri 2 - Melek Göregenli
Melek Göregenli, toplumsal cinsiyet araştırmalarında nicel veri toplama tekniklerini ele alıyor.
5. Niceliksel Araştırmalarda Verilerin Çözümlenmesi - İnan Özdemir Taştan
İnan Özdemir Taştan toplumsal cinsiyet araştırmalarında niceliksel verilerin çözümlenmesinde kodlama, temel istatistik analizleri ve verileri grafik ve tablo olarak aktarma konularını ele alıyor.
6. İkincil Verilere Erişim ve Bu Verilerin Çözümlenmesi - İnan Özdemir Taştan
İnan Özdemir Taştan, toplumsal cinsiyet araştırmalarında ikincil verileri tanıma, bunlara erişme, ikincil verilerle ne tür araştırmalar yapılabileceği ve ikincil verilerle çalışmanın avantaj ve dezavantajları konularını ele alıyor.
7. Niteliksel Veri Çözümlemesi - İnan Özdemir Taştan
İnan Özdemir Taştan, niteliksel verilerin karakteri ve bu verilerin çözümlenmesindeki ana aşamaları (verileri okuma, kodlama, analitik hatırlatma notları yazma, raporlama vd.) hakkında bilgi veriyor.
8. Post yapısalcı Feminist Söylem Çözümlemesi - Meral CamcıMeral Camcı, söylem çözümlemesi yaklaşımlarına tarihsel ve kuramsal bir giriş yaparak temel kavramları, çalışmaları ve tartışmaları ele alıyor.9. Veri Çözümlemede İstatistiksel Araçlar - Mustafa Kemal Coşkun
Mustafa Kemal Coşkun, SPSS paket program ile veri girişi ve veri analizi konularını anlatıyor.
10. Kamu Bütçesi, Eşitsizlikler ve Toplumsal Cinsiyet - Yelda Yücel
Yelda Yücel, bütçelemenin temellerini, eşitlik ve toplumsal cinsiyet temelli bütçelemenin esaslarını göstergelerle aktarıyor.
11. Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme - Yelda Yücel
(EMK)