S.S. ADA Eğitim Kooperatifi ve BİRARADA Bilim, Sanat, Eğitim, Araştırma ve Dayanışma Derneği’nin ortaklaşa yürüttükleri, Avrupa Birliği tarafından finansal olarak desteklenen “Dayanışma Akademileri Ağı Aracılığıyla Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirme Projesi” kapsamında, AĞ-DA Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dayanışma Ağı ASİ – Akademi & Sivil Toplum: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Katkı Çevrimiçi Seminerlerinin birinci dönemi 17 Şubat 2022’de başlıyor. İlk dönem 24 Nisan 2022 tarihinde tamamlanacak.
Çevrimiçi seminerler dizisi, projenin OHAL’le birlikte akademiden dışlanan bilgi, deneyim ve uzmanlığın topluma ulaşabilmesi için bir kanal oluşturmak, kuramsal bilgi ile toplumsal cinsiyet eşitliği alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin pratiği arasında bir köprü oluşturmak amaçlarına hizmet etmek üzere planlandı.
Söz konusu seminerler aracılığıyla akademinin kadın ve LGBTİ+ hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri ile kesişimsel alanlarda ortaklaşmasını sağlayarak toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında karma çalışmalar üretilmesini desteklemeyi hedefliyorlar.
KAYITLAR:
SEMİNERLER:
Toplumsal Cinsiyet Odaklı Dijital Aktivizm Mert Koçak ve Elifcan Çelebi 17 Şubat-10 Mart 2022, Perşembe, Saat: 19.30-21.00 Toplumsal Cinsiyet Odaklı Dijital Aktivizm semineri, toplumsal cinsiyet odaklı veri kaynaklarını tanımak, veri güdümlü aktivizmi tartışmak ve dijital aktivizm örnekleri üzerinden savunuculuk faaliyetlerini yeniden düşünmek üzere tasarlanmıştır. Dört hafta sürecek seminerin ilk haftası toplumsal cinsiyet odaklı veri sağlayan mecraları tanımak, ikinci haftası savunuculuk faaliyetlerinde online mecraların kullanımına dair önemli konulara dikkat çekmek, üçüncü haftası ise dijital platformlarda örgütlenme ve savunuculuk faaliyetleri yürütmeye dair önemli noktaları tartışmak üzere planlanmıştır. Son haftada ise katılımcıların dijital alanda bilgi üretimi ve yayımı konusunda pilot uygulama aracılığıyla deneyim kazanması sağlanacaktır.
Hak Savunuculuğu için Çevrimiçi Araçların Kullanımı 12 Mart – 2 Nisan 2022, Cumartesi, Saat: 17.00-18.30 Bu seminerde hak savunuculuğu için çevrimiçi araçların önemi ve bunların sağladığı olanakların nasıl kullanılabileceği başlıklarının yanı sıra araçların neler olduğu ve kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken detaylar ele alınacaktır. STK, dernek, meslek örgütü vb. kurumlardaki faaliyetlerin çevrimiçi ortamda efektif bir şekilde duyurulmasını ve yürütülmesini sağlayacak tasarım, görsel seçim ve düzenleme, video çekim ve düzenleme, sosyal medya yönetim, ekip içi iletişim ve organizasyon çevrimiçi araçlarının kullanımı seminer kapsamında uygulamalı olarak aktarılacaktır. Queer Metodoloji ve Veri Analizi Ezgi Yılmaz ve Pınar Eldemir 3 Nisan – 24 Nisan 2022, Pazar, Saat: 14.00-15.30 “Queer Metodoloji ve Veri Analizi” semineri queer teoriyi, queer metot ve metodolojileri, queer bir veri biliminin imkân ve sınırlılıklarını ele alarak queer araştırma yapmanın ne demek olduğu, queer verinin anlamı ve nasıl toplanacağı ve toplandıktan sonra da nasıl biçimlerde analiz edilerek görselleştirileceği konularını giriş seviyesinde ele alır. “Queer Metodoloji ve Veri Analizi” semineri normatif metodolojik yaklaşımlara eleştirel bir bakış getirerek ve metodolojinin queer’leştirilmesinin ihtimallerinin altını çizerek bu konudaki temel kavramları ve tartışmaları sunmayı hedefler. Seminerin bir diğer amacı ise araştırma ve veri bilimi gibi konuları queer teori ile nasıl ele alınabileceğini ortaya koymaktır. Seminerde Queer’i bir araştırmanın öznesi olarak konumlandırmaktan ziyade, doğrudan bir araştırma ve veriyi queer yapan etmenlerin ne olduğunun, yani araştırmacı veya araştırılan öznelerin kimliğinin ötesinde araştırma ve verinin queer’liğinin vurgulanması amaçlanmaktadır. |
AĞ-DA hakkında
Sivil toplum örgütleri ile akademisyenlerin toplumsal cinsiyet eşitliği alanındaki bilgi birikimi, araştırma ve alan deneyimini paylaşmalarını kolaylaştıracak kanalları geliştirmek için kuruldu. Ayrıca, birlikte yürütülecek savunuculuk ve araştırma faaliyetlerinin çoğalmasına aracılık etmek amacıyla çalışıyor. Mevcut üyeleri 43 sivil toplum örgütü ve 84 akademisyenden oluşuyor.
(EMK)