Greenpeace Afşin Elbistan'da planlanan santraller kurulduğu takdirde bu bölgenin dünyanın insan eliyle gerçekleştirilen en fazla karbon salım kaynağı olacağını bildirdi.
Afşin Elbistan kömür havzasında 8 bin MW gücünde yeni elektrik üretim santralleri kurulması planlanıyor.
Söz konusu elektrik santrallerinin yapımını içeren anlaşma 3 Ocak 2013'te, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında imzalandı.
En kirli enerji kompleksi
Greenpeace'in Stuttgart Üniversitesi'yle birlikte yaptığı analize göre, mevcut 2800 MW ve yeni planlanan 8 bin MW kapasiteyle Afşin-Elbistan sahası önümüzdeki 40 yıl için dünyanın en kirli enerji kompleksi haline gelecek.
Greenpeace konuyla ilgili açıklamasında bu projenin yılda 70 milyon ton karbon salımı potansiyeline sahip olduğunu duyurdu.
"Planlanan tüm santraller kurulursa, 40 yıllık ömürlerinde toplam 2 milyon ton karbon salımı insan eli ile yapılmış en büyük karbon salımı kaynağı Afşin Elbistan olacak."
Greenpeace halen bu alanda ilk iki sırada Güney Afrika'daki Sasol kömür santrali ve Tayvan'daki Taichung santrali olduğunu da kaydetti.
"Tehdit büyüyor"
Greenpeace Akdeniz'in İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan Türkiye'de hükümetin kömüre olan bağlılığının endişe verici olduğunu belirtti.
"Kömürün Afşin-Elbistan bölgesinde çevre ve insan sağlığına olan etkileri zaten açıkça ortada ve defalarca gündeme geldi.
"Santrallerden kaynaklı yüksek oranlarda azot, sülfür, cıva ve diğer kirletici maddeler ile birlikte santralden çıkan atık su ile sulanan tarlalar halk sağlığını hali hazırda ciddi biçimde etkiliyor.
"Bugüne kadar bu konuda herhangi bir adım atılmamışken, planlanan yeni santraller ile bu tehdit daha da büyüyor."
Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan anlaşma kamuoyu gözetiminde yapılmadığını söyleyen Aksoğan, yıllardır rehabilite edilmeyen Afşin-Elbistan termik santralinin kapatılması, yeni ünitelerin ihalelerinin iptal edilmesi gerektiğini de ifade etti. (YY)