Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Akdeniz'de 61 mültecinin ölümüyle ilgili soruşturma başlatılmasını talep etti. Yapılan açıklamada askeri birliklerin Libya'dan yola çıkan tekneye açık denizde görmelerine karşın kurtarmamaları hatırlatılarak 7 Mayıs'ı Avrupa kıtasının "kara günü" olarak değerlendirdi.
Britanya merkezli Guardian gazetesi önceki gün yaptığı haberde NATO'ya bağlı askeri helikopterlerin yakıtı biten ve sürüklenmekte olan tekneyi görmelerine rağmen yardım etmediği ve 72 kişinin açlık ve susuzluktan öldüğünü dünyaya duyurmuştu.
Tekneden sadece 61 kişi sağ kurtuldu. Libya'dan yola çıkıp mülteci taşıyan her iki tekne de İtalya'nın Lampedusa adasına ulaşmaya çalışıyordu. Uluslararası Göçmen Teşkilatı'nın (IOM) adada bulunan temsilciliği, kurtulan mültecilerden Somalili bir kadının dört aylık bebeğini denizde kaybettiğini ve tekneden kaç kişinin yüzerek kıyıya ulaşabildiğini bilmediğini açıkladı.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün (9 Mayıs) Libya'dan İtalya'ya 600 mülteciyi taşıyan bir teknenin daha Tripoli açıklarında battığına dair haberler aldıklarını söyledi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), ikisi bebek olmak üzere sadece 16 mültecinin cesetlerine ulaşılabildiğini duyurdu. Komiserlik Akdeniz'deki tüm gemilerden, çok kötü koşullarda yolculuk eden göçmen teknelerine yardım etmeye hazır olmalarını istedi.
Bu arada NATO, Guardian'ın haberindeki iddiaları reddeden bir açıklama yaptı. Açıklamada hiçbir askeri biriminin Akdeniz'de sürüklenen bir tekneyle karşılaştığına dair bilgi vermediğini belirtildi. NATO, adı geçen Charles De Gaulle uçak gemisinin komutaları altında olmadığını, ancak Libya operasyonunda Fransa tarafından kullanıldığı açıklandı. (HK/EÖ)