Toplantıya, aralarında hükümet temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve çocukların da bulunduğu Doğu Afrika ve Güney Afrika'nın 21 ülkesinden 150 temsilci katıldı.
Toplantının son gününde, ön çalışma sonuçları, çalışma grupları tarafından katılımcılara sunulurken, üzerinde anlaşılan önerilerin hayata geçirilmesi için teknik çalışmaların gerçekleşmesi konusunda görüş bildirildi.
"Afrika Beyannamesi'nin tanıtılması gerekli"
Toplantıya Afrika Birliği'nden katılan bir temsilci ise, komitenin liderlik ve dayanışma rolünü üstlendiğini söyledi. Toplantıda önemli konular üzerinde durulduğunu belirten temsilci, Çocuğun Hakları ve Refahı Üzerine Afrika Beyannamesi'nin uygulanmasının önemine değindi.
Temsilci, Beyannamenin iyi bilinmediğini, ve içlerinde çocuklar da olmak üzere topluma daha iyi tanıtılmasını gerektiğini vurgularken, bunun sonucu olarak şu ana kadar beyannameyi onaylamamış ülkelerin bu konudaki çalışmalarının hız kazanacağını belirtti.
Yoksulluk şiddet için mazeret değil
Çocuğun Hakları ve Refahı Afrika Uzman Komitesi üyelerinden Dr.Aseffa Bequele, daha önce gündeme gelmemiş sorunların tartışılması ve Sivil Toplum Kuruluşları'nı (STK) ve hükümetleri bir araya getirmesi açısından toplantının iyi bir fırsat olduğunu söyledi.
Kendilerine düşen görevin önemine ve konunun uluslararası seviyeye taşınması gerektiğine değinen Bequele, Komite'nin çocuk hakları ve refahının gelişmesine yardımcı olmak amacını taşıdığını, çocukları şiddetten korumanın en önemli yükümlülüklerden biri olduğunu vurguladı.
Yoksulluk, kültür ve şiddet arasındaki ilişkinin yanıltıcı olduğunu da sözlerine ekleyen Bequele "Yoksulluk bölgemizdeki bir çok sorunun ana nedeni, ancak yoksulluk, harekete geçmemek, kadınları veya çocukları dövmek, onlara tecavüz etmek için bir mazeret değil. Biz Afrikalıların kadınlara ve çocuklara uygulanan şiddete karşı olduğunun duyulması gerekiyor" dedi.
Çocuklar kanunların uygulanmasını talep ettiler
Toplantıda söz alan çocuk katılımcılardan bazıları, ev, aile, okul, toplum, iş yerleri ve kurum içindeki şiddet konusunda endişelerini dile getirirken, çocukların saygı görmesi için toplantıda büyük bir adım atıldığını, ancak bu kapsamda uygulanacak kanunların hükümetler, STK'lar, Birleşmiş Milletler ve özel sektör tarafından uygulanması ve izlenmesi gerektiğini vurgulandı.
"Afrika Birliği tam katılım sağlayamadı"
Güney Afrika Eğitim Bakanlığı 'ndan bir temsilci, bölgedeki çoğu ülkenin belgelerini Sekreterya'ya teslim etmemesi nedeni ile Afrika Birliği 'nin çalışmaya tam anlamıyla katılamadığını, bu nedenle gerçekleştirilen toplantının hazırlık niteliğini taşıdığını belirtti. Bu kapsamda ileri tarihlerde bölgesel bir toplantının yapılıp yapılmayacağı ise belirsizliğini koruyor.(NG/EÜ)