*Temsili virüs görseli. Görsel: Pixabay.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), virüsün "yollarında durdurulması" gerektiğini söyledi.
Marburg virüsü hastalığı meyve yarasalarından insanlara bulaşır ve vücut sıvılarının bulaşması yoluyla insanlar arasında yayılır. Baş ağrısı, ateş, kas ağrıları, kan kusma ve kanama gibi semptomları olan şiddetli, sıklıkla ölümcül bir hastalık.
2005 yılında Angola'daki son büyük salgında vakalar az sayıda kaldı.
Marburg için henüz bir tedavi yok, ancak doktorlar bol su içmenin ve belirli semptomları tedavi etmenin hastanın hayatta kalma şansını artırdığını söylüyor.
Gine'de yaşamını yitiren hastadan alınan numuneler ülkenin laboratuvarlarında test edildi ve sonuç Marburg virüsü için pozitif çıktı.
"Yayılma potansiyeli var"
Geçen hafta Guéckédou'da, şimdi sona eren bir salgında son Ebola vakalarının bulunduğu bölge olarak tespit edildi.
DSÖ'nün Afrika direktörü Dr. Matshidiso Moeti, virüsün "her yere yayılma" potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
Ancak "Gine'nin sağlık çalışanlarının uyanıklığı ve hızlı soruşturma eylemini" övdü.
Ölen kişiyle temas halinde olabilecek kişilerin bulunması için çalışmalar sürüyor.
Davayı takip eden uzman Dr. Krutika Kuppalli ise BBC'ye verdiği demeçte, risk altında olabilecek 146 kişinin yanı sıra bir sağlık çalışanı da dahil olmak üzere dört yüksek riskli temaslının tespit edildiğini söyledi.
İlk Marburg Almanya'daydı
Gine ve komşu ülkelerdeki son Ebola salgınlarını kontrol etmek için kullanılan sistemler, Marburg virüsüne yanıt olarak yeniden ele alınıyor.
Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'da Angola, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya, Güney Afrika ve Uganda'da önceki salgınlar ve sporadik vakaların rapor edildiğini söyledi. İlk Marburg salgını 1967'de yedi kişinin öldüğü Almanya'daydı.
Virüs, 2005 yılında Angola'da 200'den fazla insanı öldürdü, küresel sağlık kuruluşuna göre orada kaydedilen en ölümcül salgın.
(PT)