Haber: Voa, Fotoğraf: Anadolu Ajansı (Arşiv)
Gambiya başta olmak üzere Afrika ve Asya ülkelerinde kadınlar Koronavirüs aşısına erişimde farklı engellerle karşı karşıya kaldı. Yeterli sağlık programının olmamasının yanı sıra kadınlar çoğu Afrika ülkesinde aşı önceliklendirme listesine alınmadı.
Bazı ülkelerde kadınların aşı olmak için evli oldukları erkeklerden onay almaları gerektiği bazı ülkelerde ise aşı randevusu almak için teknolojiye erişimleri olmadığı ortaya çıktı.
Orta Afrika ülkesi Gabon'da Covid-19 bağışıklığı planına liderlik eden Marielle Bouyou Akotet aşılamaya karşı yanlış tavsiyelerin kadınların aşıya dair fikirlerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.
Libreville'de Sağlık Bilimleri profesörü olan Akotet, "Aşının hamile kadınlar, emziren kadınlar ve önümüzdeki altı ay içinde bebek sahibi olmak isteyen kadınlar üzerindeki etkisini bilmediğimiz için ilk aşılama kampanyaları başladığında bu kategoriyi aşılamamalarını tavsiye ettik" dedi.
Güney Sudan, Gabon ve Somali'de aşılama kampanyalarının başladığı süreçte en az bir doz aşı olanların %30'undan azının kadın olduğu belirtildi. Gambiya’da kadınların aşı olması için evli oldukları erkeklerin onay vermesi gerektiğini aktaran uzmanlar "Buraya gelen tüm hamile kadınlar, kocaları izin vermediği için aşı olmuyor" dedi.
Kadınlar aşı olmaya teşvik edilmedi
Nüfusun yüzde 4'ünden daha azının aşılandığı Afrika'da yayılan söylentiler kadınların aşıya erişiminin önüne geçti. Uzmanlar Afrika'nın en yoksul ülkelerinde giderek artan sayıda kadının aşı olmayı sürekli olarak ertelediğini aktardı: “Zengin ve fakir ülkeler arasındaki aşı dağılımının eşitsizliğinin ötesinde, Afrika’daki cinsiyet eşitsizliği kadınların dünyadaki en az aşılı nüfus olmasına neden olabilir.”
Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi'nde yardımcı doçent olan Dr. Roopa Dhatt, Afrikalı kadınların geride bırakılmasının şaşırtıcı olmadığını, ancak sorunun acilen çözülmesi gerektiğini söyledi: “Erkeklerle aynı oranda aşılanmazlarsa, virüsün yayılması için bir fırsat haline gelecekler ve bu hepimizin pandemiden çıkışını zorlaştıracak”
Afrika Nüfus ve Sağlık Araştırma Merkezi'nden epidemiyolog Dr. Abdahalah Ziraba, "Maalesef, COVID aşıları uzun bir gecikmeden sonra Afrika'ya ulaşsa bile kadınların geride kaldığını görüyoruz. Bu, pandemi sırasında daha ağır bir bedel ödemeleri anlamına gelebilir" dedi.
(CA/EMK)