Fotoğraf: MA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
İzmir’de insan hakları ve hukuk örgütleri, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde Afganistanlı mültecilerin zorla geri gönderilmek istenilmesine ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesinde açıklama yaptı.
Açıklama metnini okuyan İHD Ege Bölge Temsilcisi Ali Aydın, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde sayısı net olmamakla birlikte 160-170 kadar Afganistanlı mültecinin işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığını söyledi.
“Zorla ‘gönüllü geri dönüş’ belgesi imzalatıldı”
MA’nın haberine göre, Ali Aydın, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’ne yaptıkları ziyarette elde ettikleri bilgileri paylaştı:
“Mültecilerin ‘gönüllü geri dönüş’ adı altında, geri dönüş belgelerini imzalamaya zorlandıkları iddiaları vardı. Bu iddialar üzerine 19 Nisan'da İHD İzmir Şubesi üyeleri tarafından bir heyet ile Geri Gönderme Merkezine gidildi. Görüşmede mülteciler maruz kaldıkları kötü muameleyi aktardı.
“14 Nisan'da Afganistan Konsolosluk görevlileri Geri Gönderme Merkezi’ni ziyaret etmiştir. Bu ziyaret sonrasında İzmir, Muğla, Manisa, Denizli ve diğer illerden İzmir Geri Gönderme Merkezi’ne getirilen Afganistanlı mültecilerin kurumun spor salonunda ‘gönüllü geri dönüş’ adı altında geri dönüş belgelerini imzalamaya ve bu belgelere parmak basmaları için zorlanmışlardır.”
Tecrit ve telefon yasağı
Belgeleri imzalamak istemeyen mültecilerin elleri kelepçelenerek veya jandarmalar tarafından kolları tutularak zorla parmak basmalarının sağlandığın aktaran Aydın, yaşanılanların ardından mültecilere tecrit uygulandığını ve telefon haklarının yasaklandığını söyledi.
Geri gönderilmeye zorlanan bir kişinin 5’inci kattan atlayarak intihar girişiminde bulunduğunu dile getiren Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
“İki kişinin de intihar etmeye çalıştıkları ve bir kişinin bu sebeple yaşamını yitirdiği belirtildi. Savaş, siyasi krizler, sosyal, ekonomik olumsuz koşullar nedeni ile yerlerinden edilmiş olan mülteciler, göçmenler, sığınmacılar Geri Gönderme Merkezleri’nde sıklıkla kötü muamele, şiddet ve insan hakları ihlali ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Zorla geri gönderilecek kişiler ülkelerinde alacakları ağır cezalar nedeniyle yaşamlarına dahi son verebilmektedir.”
“Uluslararası sözleşmelere ve insan haklarına aykırı”
Yaşanan durumun uluslararası sözleşmelere ve insan haklarına aykırı olduğunu vurgulayan Aydın, taleplerini şöyle sıraladı:
- Mültecilere uygulanan işkence ve kötü muameleden derhal vazgeçmeli.
- Mültecilere işkence ve kötü muamele sorumlusu faillerin tespit edilerek haklarında işkence ve kötü muamele suçu işledikleri sebebiyle cezalandırılmalı.
- İzmir Geri Gönderme Merkezi tarafından uygulanan hak ihlalleri derhal durdurulmalı.
- Tüm mültecilerin beslenme, barınma, sağlık, eğitim, çalışma, serbest dolaşım ve yerleşim hakları tanınmalı, insani ihtiyaçları derhal karşılanmalı.
(AS)