Van’da polisin darp etmesinin ardından hayatını kaybeden 17 yaşındaki Afganistanlı mülteci Lütfillah Tacik'le ilgili iki polise dava açıldı.
Sanık polislerden Serdar Oran “Basit Yaralama, Ölüme Sebebiyet Verecek Şekilde Kasten Yaralamak”tan, polis Hasan Özgür Özdemir de “Görevi Kötüye Kullanmak”tan yargılanacak.
Polisler hakkında Savcı Adem Çelik’in hazırladığı iddianame Van 2.Ağır Ceza Mahkemesi'nce, 30 Haziran 2015’te kabul edildi. Davanın ilk duruşması 19 Kasım 2015'te görülecek.
İki saat araçta dolaştırdılar
Afganistanlı Tacik, altı çocukla birlikte sınırdışı işlemlerinin tamamlanması için 27 Mayıs’ta bulaşıcı hastalık ve yaş tespiti için Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülmek üzere Van Gölü Çocuk ve Gençlik Merkezinden polisler Oran ve Özdemir tarafından alınıp Van Yabancılar Şube Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine götürüldü.
İddianameye göre, evrak işlemleri devam ederken yedi çocuk televizyon odasına bekliyordu. Bu sırada Tacik, polis Oran’la ayaküstü konuşmaya başladı. Polis Tacik’e yaşını sordu, “17” cevabını alınca da yüzüne tokat attı. Tacik arkadaşlarının yanına dönüp olayı anlattı, kısa süre sonra da rahatsızlandı.
Arkadaşları Tacik’in elini yüzünü yıkayıp hava alması için dışarı çıkardılar. Bir süre yere uzanıp dinlendi.
Ardından diğer çocuklarla birlikte araca bindirilip Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesine gitmek üzere yola çıktılar. Tanıklar, Tacik’in araç içinde rahatsızlandığını, bunu polislere söylemelerine rağmen polislerin acele etmediğini, hastane öncesi kelepçe almak için bir dükkana uğradığını, daha sonra Emniyet Lojistik Şube Müdürlüğüne uğradıklarını anlattılar.
Tacik bu sırada araçta bilincini kaybetti. Dava dosyasındaki kamera kayıtlarına göre de bindirildikleri araç Yabancılar Şube Müdürlüğünden ayrıldıktan yaklaşık iki saat sonra hastaneye ulaşmıştı.
Daha sonra polisler ve tanıklar Tacik’in bilincini yitirmiş olduğunu, durumunun kötüleştiğini anlattı, Tacik sedyeyle hastane içine alındı, yoğun bakım servisine götürüldü.
Lütfillah Tacik 27 Mayıs saat 11:30’da götürüldüğü yoğun bakım servisinde 31 Mayıs’ta hayatını kaybetti.
Adli Tıp: Travma bulunamadı
Dosyadaki otopsi raporunda Tacik’in akut lösemi tanısı ile tedavi gördüğü belirtildi. Van Adli Tıp Kurumu Şube Müdürlüğü, kesin ölüm sebebinin tespit edilmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulundan görüş alınmasını talep etti.
İstanbul Adli Tıp Kurumu 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu şu raporu verdi: “Tıbbı belgelere göre kişide lösemi hastalığı mevcut olduğu, otopsi ve tıbbi kayıtlara göre kişide harici travma bulgusu mevcut olmadığı, tıbbi kayıtlarda ilk gelişte 3.000 düzeyinde saptanan trombosit düşüklüğünün spontan kanamalara yol açabileceği tıbben bilinmekte olduğu, kişide de bu düzey trombosit seviyesinin tek başına beyin kanaması yapabileceği, iddia edildiği üzere tokat vurmanın kabulü halinde de bu durumun kişide beyin kanaması gelişmesine etkisinin olabileceği oy birliği ile mütala olunur.”
Savcı: Raporda yoksa da darp var
Ancak Savcı Çelik iddianamede, Adli Tıp’ın bulamadığı travmanın, tanık beyanlarıyla sabit olduğunu yazdı:
“Her ne kadar Lütfillah Tacik'in otopsi raporunda tokat atıldığına dair travma bulgusu yoksa da tanık beyanlarına göre şüpheli Serdar Oran'ın tokat attığının sabit olduğu, ölenin kendisinde daha önceden bulunan akut lösemi hastalığının etkisi ile beyin kanaması geçirerek ölmüş olduğu, şüphelinin atmış olduğu tokatın ölüm olayının gerçekleşmesinde tetikleyici rol oynadığı…”
Polisler suçlamaları reddetti
Polis Oran tokat attığını reddetti, polis Özdemir de çocuğu hemen hastaneye götürmeyerek ihmali davranış sergilediğini kabul etmedi.
Serdar Oran ifadesinde, “Benim Lütfillah’la sözlü bir diyaloğum olmadı, her hangi bir şekilde vurmadım, üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Benim haricen öğrendiğime göre hastaneye yattıktan sonra kendisine kan kanseri teşhisi konulmuş, bundan dolayı ölmüş olabilir” dedi.
Hasan Özgür Özdemir de “Lütfillah'a herhangi bir kimsenin tokat atıp atmadığını görmedim, çocuklarla birlikte olduğum zaman içerisinde bir olumsuzluk sezmedim” diye konuştu.
Polis Serdar Oran Türk Ceza Kanunu’nun 86/2,87/4 maddelerine göre “Basit Yaralama, Ölüme Sebebiyet Verecek Şekilde Kasten Yaralamak” suçlamasıyla yargılanacak.
Polis Hasan Özgür Özdemir de “Tacik'in rahatsızlandığını görmesine rağmen kullandığı aracı derhal hastaneye götürmeyerek tedavide geç kalınmasına sebep olduğundan” TCK 257/1. maddesine göre “Görevi Kötüye Kullanmak” ile suçlanıyor. (AS)