Amaj'ın evlenmeyi reddettiği için ailesi tarafından öldürüldüğü iddia edilse de Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Amaj'ın tanınan bir sunucu olmasının da cinayet soruşturmasında gözden uzak tutulmasını istedi.
2 Haziran'da gözaltına alınan Abdul Latif'in tetikçi olarak gazetecinin ailesince tutulduğu ifade ediliyor. Pajwok Haber Ajansı'na açıklama yapan Shakiba'nın babası Muhammet Rabi Amaj, "Latif tetikçi olarak ailenin üyelerince tutuldu (..) Başka kadınların Sanga gibi mahvolmaması için Allah'a dua ediyorum" dedi.
Taliban sonrası Barış Radyo
Zeki cinayetiyle ilgili açıklama yapan Bağımsız Afgan Gazeteciler Derneği ise, cinayeti kınayarak, bunun ülkede özellikle kadın gazeteciler için çalışma koşullarının ne kadar zorlaştığının bir örneği olduğunu ifade etti.
Saldırının düzenlendiği Pervan Eyaleti Valisi Abdül Cabbar Takva, BBC'ye yaptığı açıklamada, Zeki'yi kimin öldürdüğünü bilmediklerini, kimsenin saldırının sorumluluğunu üstlenmediğini belirtti.
Bugüne dek gazetecilik ve öğretmenlik gibi işlerde çalışan Zeki, Taliban rejimi sırasında görüşlerini yüksek sesle dile getiren bir kaç kadın muhabirden biriydi.
Zeki, ayrıca Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) gelen mali fonlarla kurulan Barış Radyo'yu yönetiyordu. Radyo, 2001 yılında Taleban'ın devrilmesi ardından kurulmuştu.
FIJ: Kadın gazetecilere karşı suçlar cezasız kalamaz
Cinayeti kınayan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (FIJ) Asya Pasifik Bölümü Başkanı Jacqueline Park, "Amaj gibi kadınlar Afganistan'ın sosyal ve kültürel yenilenmesi için muazzam riskler alıyorlar" dedi.
Afganistan Gazetecileri Koruma Komitesi'nin çağrılarına destek veren Park, "Kadın gazetecilere yönelik suçların daha fazla cezasız bırakılmamasını istedi.(EÖ/EÜ)