*Fotoğraf: Xinhua.
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Afganistan'da, uluslararası kuvvetlerin nihai geri çekilmeye başladığı ve Taliban'ın büyük bir saldırı başlattığı 1 Mayıs'tan bu yana yaşanan yoğun çatışmalarda rekor sayıda sivil öldürüldü ve yaralandı.
Birleşmiş Milletler'e (BM) göre, şimdiye kadarki ağır kayıplar büyük ölçüde kırsal alanlardaki savaşlardan geliyor.
Silahlı Çatışmada Sivillerin Korunması adlı raporda, çatışmanın daha yoğun nüfuslu kasaba ve şehirlere sıçraması halinde sonuçların feci olabileceği vurgulanıyor.
Ülkenin büyük bir kısmı, yetkililerin ABD ve diğer güçlerin ülkeyi terk etmesi için belirlenen orijinal süreye denk gelmek üzere iki ay önce saldırılarını başlatmalarından bu yana isyancıların eline düştü.
Rapor, lüm ve yaralanmaların yarısından fazlasından isyancı grupların sorumlu olduğu, yılın ilk altı ayında rekora yakın kayıp seviyelerine dikkat çekiyor. Ayrıca, 1 Mayıs'tan bu yana iki aydaki "akut yükselişin" özellikle endişe verici olduğunu söylüyor.
Rapora göre;
- Bu dönemde 783 sivil öldü ve 1.609 kişi yaralandı.Bu rakam, yılın ilk dört ayındaki ölüm sayısına neredeyse eşit ve BM'nin 2009'da kayıt tutmaya başlamasından bu yana Mayıs ve Haziran ayları için en yüksek rakamlar.
BM temsilcisi: Yalvarırım dikkat edin
BM genel sekreterinin Afganistan özel temsilcisi Deborah Lyons, Guardian'ın haberine göre "Taliban ve Afgan liderlerinden, çatışmanın korkunç ve ürpertici gidişatına ve siviller üzerindeki yıkıcı etkisine dikkat etmeleri için yalvarıyorum" dedi ve ekledi:
"Rapor, artan şiddet durdurulmazsa, bu yıl benzeri görülmemiş sayıda Afgan sivilin yok olacağına ve sakat kalacağına dair açık bir uyarı veriyor."
IŞİD de dahil gruplar çatışıyor
BM, kayıpların yaklaşık üçte ikisinin bölgesel IŞİD örgütü de dahil olmak üzere isyancı gruplardan kaynaklandığını söyledi.
TIKLAYIN - IŞİD "yeni başkentinde" para ve mühimmat topluyor
BM'nin kayıt tutmaya başlamasından bu yana ilk kez uluslararası güçlerin eylemlerine hiçbir sivil kayıp atfedilmedi. Çatışmanın artık neredeyse tamamen Afganlar arasında olduğu belirtildi.
Karada savaş, en yüksek ikinci can kaybına neden oldu ve Afganistan'ın kontrolü için verilen savaş kentsel alanlara taşınırsa, rakamlar daha da tırmanabilir.
Raporda, "Mayıs ve Haziran aylarının en ölümcül aylarındaki savaş alanı eylemlerinin çoğu, şehirlerin dışında, nispeten düşük nüfuslu bölgelerde gerçekleşti" dedi.
BM, nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu kentsel alanlarda yoğun bir askeri harekatın gerçekleştirilmesi halinde Afganlar için sonuçlarından ciddi endişe duyulduğun belirtildi.
TIKLAYIN - Afganistan Savaşı'nın 20 yılı: Bitmeyen keder
Kurz: Doğru yer Türkiye
Öte yandan Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, ABD askerlerinin çekilmesiyle Afganistan'dan başlaması beklenen yeni göç dalgasıyla ilgili Avrupa Birliği'ne seslendi.
Bild'e bir mülakat veren Kurz, Afgan mülteciler açısından "komşu ülkelerin, Türkiye'nin ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerinin daha doğru yer olduğunu" söyledi.
Kurz "Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa, herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç'e gelmesindense, Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum" dedi.
Avusturya Başbakanı, mültecileri geldikleri ülkelere geri gönderme imkanı bulunmuyorsa AB üyesi olmayan ülkelere iade etme imkanının yaratılması gerektiğini söyledi.
(PT)