* Fotoğraf: Bilal Güler / Anadolu Ajansı (AA)
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Afganistan'daki kadınlar, Taliban geçici hükümetinin kadınlara getirdiği üniversite eğitimi yasağını protesto etti.
20 yılın ardından Ağustos 2021'de ülkenin yönetimini tekrar ele geçiren Taliban, 20 Aralık akşamı bir açıklama yaparak, "ikinci bir bildirime kadar" kadınların üniversiteye gitmesini yasakladıklarını DUYURMUŞTU.
Bu karar karşısında dün (21 Aralık) pek çok kadın, üniversite eğitimlerine devam edebilmek için okullarına gitti. Fakat kapıdaki güvenlik görevlileri kadınları içeri almayarak onlara Yükseköğretim Bakanlığı'nın "ikinci bildirimine" kadar evlerinde beklemelerini söyledi.
Başkent Kabil'in Teymeni Mahallesi'nde kapalı bir yerde toplanan kadınlar, taşıdıkları dövizlerle karara tepki gösterip sloganlar attı.
Kadınlar, taşıdıkları dövizlerde ve attıkları sloganlarda, "Kadınları özgür bırakın", "Eğitim İslami ve yasal hakkımızdır", "Ülkeyi kadın hapishanesine çevirdiniz", "Kadın, eşitlik, özgürlük", "Bilenle bilmeyen bir olur mu?" ve "Eğitim hakkımız, bilim sloganımızdır" dedi.
"Bu karardan bir an önce dönün"
Kabil Üniversitesi öğrencisi Şerife Hisar, sabah saatlerinde final sınavı nedeniyle okula gittiğini ancak içeriye alınmadığını söyledi:
"Bugün sınavımız için üniversiteye gittim ve bekledim. Sosyoloji sınavımız vardı ve final sınavıydı. Üniversitenin güvenlik görevlileri gelip Yükseköğretim Bakanlığının ikinci bir talimatına kadar beklememizi söyledi. Sınava da giremedik bugün."
Hisar, Taliban'ın Afganistan'daki kadınlarını ötekileştirmek istediğini de belirtti: "Taliban mensuplarının sert ve korkutan bakışlarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Sanki bir suç işlemişiz gibi bize bakıyorlar."
Kabil Üniversitesi öğrencisi Azade Bahşi ise şöyle konuştu: "Kararı duyunca çok rahatsız oldum. Yok olacağımı düşündüm. Çok üzücüydü. Çünkü belirsiz bir gelecek ve kader içerisinde yaşıyoruz."
Karardan bir önce dönülmesi çağrısı yapan Bahşi, "Üniversiteye gitmeden önce eğitim alma konusunda büyük arzularım, rüyalarım vardı. Şairim aynı zamanda. Bölümümü tamamladıktan sonra kitap yayımlamak istiyorum. Ancak şu an geleceğimi siyah görüyorum. Çünkü bizi eve hapsettiler" dedi.
Dünyadan tepkiler
Taliban geçici hükümetinin kadınlara getirdiği üniversite yasağına dünyanın pek ülkesi ve uluslararası kuruluştan da tepki geldi.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'da kadınlara getirilen üniversite yasağına ilişkin kararı üzüntü ve endişeyle karşıladığını bildirdi:
"Afganistan'da halkın beklentileri uyarınca tüm kız çocuklarına eğitim hakkının istisnasız tanınması ülkenin refahı ve geleceği bakımından da önem taşımaktadır. Bu çerçevede, bahse konu kararın gözden geçirilmesi ve gerekli adımların biran evvel atılması beklentimizi ifade ediyoruz."
Suudi Arabistan ve Katar da üniversite yasağına tepki gösterirken, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB adına bir açıklama yaparak, kararın "aşırı derecede endişe verici olduğunu, bunun uluslararası yükümlülüklerin ihlali olduğunu" söyledi:
"Cinsiyet temelli eziyet, Afganistan'ın taraf olduğu Roma Statüsüne göre insanlığa karşı suç olabilir.
"AB, Taliban'ın yükümlülüklerini yerine getirmesini, kararını geri almasını ve ülke genelinde eğitime eşit erişimi sağlamasını bekliyor."
Bunun yanı sıra, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda, Norveç, İspanya, İsviçre, Birleşik Krallık ve ABD Dışişleri Bakanları ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de bir ortak açıklama yaparak kararı kınadı.
İİT, Suudi Arabistan, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) de Taliban yönetimine alınan karardan dönmesi için çağrı yapıldı. (SD)