*Kız çocukların eğitim aldığı dönemden.
İslamcı grubun orta sınıfların devam edeceğini söyleyen bir açıklaması, kız çocukları kapsamadı.
Bir Afganistanlı kız öğrenci BBC'ye karardan sonra harap olduğunu söyledi. "Her şey çok karanlık görünüyor" dedi.
Taliban'ın vaatlerine rağmen bu, Afganistan'ın 1990'ların sert yönetimine geri döndüğünün en son işareti.
Başka bir gelişme de, Cuma günü Taliban, kadın işleri bakanlığını kapanması ve onun yerine bir zamanlar katı dini doktrinleri uygulayan bir bakanlık kurmasıyla yaşandı.
Sokaklara "ahlak polisi"
1996 ve 2001 yılları arasındaki yönetimleri sırasında, Fazilet Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı, Taliban'ın Şeriat olarak bilinen İslam dini hukukunun katı yorumunu uygulamak için sokaklara ahlak polisi yerleştirmekten sorumluydu.
Afgan okullarının yeniden açılmasından önce yapılan açıklamada, "Bütün erkek öğretmenler ve öğrenciler eğitim kurumlarına devam etmelidir" denildi.
Ortaokullar genellikle 13 ila 18 yaş arası öğrenciler için. Okulların çoğu kız ve erkek öğrenciler olmak üzere ayrıldığı için bu Taliban'ın kız çocuklarının okullarını kapatmasını kolaylaştırıyor.
Kız öğrenciler ve ebeveynleri, umutların olmadığını söyledi.
"Evlenme teklifi mi bekleyeceğim?"
Avukat olmayı umut eden Afganistanlı bir kız öğrenci, "Geleceğim için çok endişeliyim" dedi ve BBC News'a şunları söyledi:
"Her şey çok karanlık görünüyor. Her gün uyanıp kendime neden hayatta olduğumu soruyorum? Evde kalıp birinin kapıyı çalıp benden evlenme teklif etmesini mi beklemeliyim? Kadın olmanın amacı bu mu?"
Babası, "Annem okuma yazma bilmiyordu ve babam ona sürekli zorbalık etti ve ona aptal dedi. Kızımın annem gibi olmasını istemiyorum" dedi.
Kabil'den 16 yaşındaki başka bir kız öğrenci, okulların açıldığını günü "üzücü bir gün" olarak tanımladı:
"Ben doktor olmak istiyordum! Ve o hayal yok oldu. Okula geri dönmemize izin vereceklerini sanmıyorum. Liseleri tekrar açsalar bile kadınların okumasını istemiyorlar."
Üniversite var demişlerdi
Bu haftanın başlarında Taliban, kadınların üniversitelerde eğitim görmelerine izin verileceğini, ancak bunu erkeklerle birlikte yapamayacaklarını ve yeni bir kıyafet yönetmeliği ile karşı karşıya kalacaklarını duyurdu.
Bazıları, üniversitelerin ayrı sınıflar sağlayacak kaynaklara sahip olmadığı için yeni kuralların kadınları eğitimden dışlayacağını öne sürdü.
Kızların ortaokuldan men edilmesi, hiçbirinin ileri eğitime devam edemeyecekleri anlamına da geliyor.
2001'den sonra ilerlemişti
2001'de Taliban iktidardan indirildiğinden, Afganistan'ın eğitim kayıtlarını ve okuryazarlık oranlarını iyileştirmede - özellikle kızlar ve kadınlar için - büyük ilerleme kaydedildi.
İlköğretim okullarındaki kızların sayısı neredeyse sıfırdan 2,5 milyona yükselirken, kadınların okuma yazma oranı on yıl içinde neredeyse iki katına çıkarak %30'a ulaştı. Ancak, kazanımların çoğu şehirlerde gerçekleşmişti.
Eski Eğitim Bakanlığı sözcüsü Nororya Nizhat, "Bu, Afgan kadın ve kızlarının eğitiminde bir gerilemedir" dedi.
"Bu herkese 90'larda Taliban'ın yaptıklarını hatırlatıyor. Okuma yazma bilmeyen ve eğitimsiz kadınlardan oluşan bir nesille bitirdik."
Taliban iktidara geldikten kısa bir süre sonra Afganistan'daki kadınların haklarına "İslam hukuku çerçevesinde" saygı gösterileceğini söylemişti.
(PT)