İttifak güçlerine ait zırhlı araçta bulunan Fransız radyosu "Radio France İnternational" in (RFI) deneyimli muhabiri Johanne Sutton, Fransız radyosu "RTL"nin muhabiri Pierre Billaud ve haftalık Alman "Stern" dergisi muhabiri Volker Handloik, izledikleri birliğin pusuya düşmesi üzerine araçtayken dengelerini kaybettiler.
Aracın dışına fırlayan gazeteciler, otomatik silahların ve top parçalarının hedefi oldular. Saldırı sırasında bulundukları yeri hızla terk etmek zorunda kalan ittifak askerleri, saldırının yapıldığı yere geri geldiklerinde, Sutton'un cesediyle karşılaştılar. Öteki iki gazeteci Billaud, ve Handloik'in cesetleri ise ancak ertesi gün bulundu. Bölgede görev yapan meslektaşlarının verdikleri bilgilere göre, ölen gazetecilerin vücutlarında çok sayıda mermi izi var.
Saldırıya uğrayan zırhlı aracın içinde bulunan dört gazeteci de yara almadan kurtuldu. Bunlarda birisi, ölen gazetecilerle aynı ekipte bulunan France Culture radyosu muhabiri Véronique Ribeyrotte.
Aynı gün, Takar'daki diğer bir çatışmayı görüntüleyen "National Geographic" kameramanı Gary Scurka, mermilerin hedefi oldu ve yaralandı. Gazeteci, İttifak askerinin kontrolündeki Khoja Bahavuddin Hastanesi'nde tedavi görüyor.
Saldırı kınandı
Merkezi Paris'te bulunan uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) şu açıklamayı yaptı:
"Tüm tehlikelere rağmen, Taliban ile muhalif güçler arasındaki çatışmaları yakından izlemek isteyen bu gazetecilerin çabalarını takdirle anmaktan başka bir şey gelmiyor elimizden. Gazetecilerin Taliban tarafından öldürüldüklerine ilişkin kanıtlar mevcutsa, o vakit söz konusu olan, bu vahim durumun ve vahşetin son bulmayacağıdır."
Uluslar arası silahlı çatışmalarda mağdur olan kişilerin korunmasına ilişkin 12 Ağustos 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesi'nin Ek Protokolünün 79. maddesini hatırlatan RSF Başkanı Robert Menard, "Çatışma bölgelerinde profesyonel olarak hizmet yapan gazeteciler, sivil kişiler olarak kabul görürler" ve "askeri operasyonların yarattığı tehlikeler karşısında genel bir korumadan yararlanırlar" dedi.
15 yılda 770 gazeteci öldürüldü
RSF'nin rakamlarına göre, 15 yılda 770 gazeteci katledildi. Kuruluşa göre, 1 Ocak 2001'den bu yana ise 20 gazeteci görev başında öldürüldü.
En son, İran resmi haber Ajansı İRNA'nın muhabiri Mahmut Saremi, Molla Ömer'in Mezar-ı Şerif kentini ele geçirdiği günlerde, on İranlı diplomatla birlikte Afganistan'da (Ağustos 1998) öldürülmüştü.
Temmuz 1994'de ise, "BBC" radyosunun Afganistanlı muhabiri Mirwais Ajalil, kökten dinci lider Gulbuddin Hikmetyar'a bağlı birliklerce infaz edilmişti.
Ölen gazeteciler kimdi?
34 yaşındaki Gazeteci Johanne Sutton, RFI'de 1990'ların başında çalışmaya başladı. Lille Gazetecilik Yüksekokulu'nu bitiren gazeteci İngiltere'de radyonun ekonomi muhabirliğini yaptıktan sonra başta Ortadoğu olmak üzere birçok çatışma bölgesinde görev yaptı.
Eski bir "Radio France" çalışanı olan 31 yaşındaki Gazeteci Pierre Billaud, 1999'da "RTL" radyosu için çalışmaya başladı. Gazeteci, Bosna, Cezayir ve Kosova'daki savaşı da izledi.
40 yaşındaki Volker Handloik ise hem Alman "Stern" dergisi hem de "Geo", "Spiegel-Reporter" ve "Focus" gibi dergilere dışarıdan yazı yazıyordu. Deneyimli gazeteci Handloik'in, Rusya ve Latin Amerika'da gerçekleştirdiği çok sayıda röportajı yayımlandı. 1995'den bu yana, Alman "Stern" dergisinin 3 gazetecisi çatışma bölgelerinde hayatlarını kaybetti. (NU)