Özgür, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) popülist bir yaklaşımla afete uğramayan belediyeleri de kararname kapsamına aldığını, Anavatan Partisi'nin (ANAP) de aynı yaklaşımla kararnameyi imzalamadığını belirtti:
"İki partinin çekişmesinin faturası afete uğrayan tüm belediyelere kesildi. Bu çekişme, afete uğrayan tüm belediyeleri zor duruma düşürdü."
Tek kaynak Afet Kararnamesi idi
Zekeriye Özgür, şu noktalara dikkat çekti:
* Mersin'in yaşadığı sel felaketi sonrasında özellikle alt yapıda büyük tahribat oldu. Bunun onarımı için kaynak gerekiyor.
* Ekonomik kriz yaşanan ülkede, afete uğrayan belediyelerin tek kaynağı Afet Kararnamesi ile sağlanabilirdi ama, kararnamenin geri çekilmesiyle bu kapı da kapandı.
Politik inatlaşma çözüm getirmedi
* MHP, afete uğramayan pek çok belediyeyi kararname kapsamına aldı. MHP'nin politik yaklaşımı sonucunda, ANAP'lı bakanlar da kararnameyi imzalamadı.
* Kararnamenin imzalanmamasında her iki partinin de hatası var. MHP'nin hak etmeyen belediyeleri kararname kapsamına alması yanlıştı ama, ANAP'lı bakanların bunu bahane ederek imzalamaması da çözüm getirecek bir yaklaşım değildi.
* Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, konuyu Başbakan Bülent Ecevit'e ileteceğini söyledi. Gelişmeleri izliyor ve gerçekten afet görmüş yerlerin gerçek katsayılarla yeniden kararnameye girmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.(BB)