EDU Grubu adına açıklama yapan YYÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Yüksek İnşaat Mühendisi Doç. Dr. Ahmet Hamdi Orhan ve Mimarlık Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Şenol, "Yapılan konutlar standartlara uymayan bir proje ile yapılıyor. Afetzedeler için yapılan konutlar, yeni bir afetin göstergesi niteliğindedir" diyerek, konut inşaatının mutlaka durdurulması gerektiğini vurguladılar.
Yapılan konutların kiriş ve kolonunun olmadığını belirten öğretim üyeleri, toplu konutların inşaat teknolojisine uygun olarak yapılmadığının ortada olduğunu ifade ederek, aynı zamanda karayolunun kırmızı çizgilerinin de ihmal edildiğini dile getirdiler.
İnşaat durdurulmalı
Karayolları mevkiine girdiği için yol genişletme çalışmaları esnasında toplu konutların yeniden yıkılabileceğini kaydeden Doç. Dr. Orhan ve Doç. Dr. Şenol, "İnşaat teknolojisine uygun olmayan bir yapı yapılıyor. Bu da YYÜ Mühendislik ve Jeoloji Bölümünü yakından ilgilendiriyor. Toplu konutları kim yaparsa yapsın, önemli olan bir insanın bu evlere gidip yaşamasının büyük bir risk olduğudur. Yapılan bu hatadan geri dönülmelidir. Kolonu ve kirişi olamayan bir yapı kesinlikle büyük bir tehlike demektir" ifadelerini kulandılar.
Öğretim üyeleri, inşaat teknolojisine uymayan toplu konut yapımının mutlaka durdurulması gerektiğinin altını çizdiler. Yapılan binalara afetzedelerin de gelmeyeceğini iddia eden öğretim üyeleri, "Henüz çok geç olmadan bu hatadan dönülmeli ve inşaat durdurulmalıdır" şeklinde konuştular.
Hiçbir örneği yok
Projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu ve inşaat teknolojisinin eşsiz olduğunu savunan öğretim üyeleri, açıklamalarını şöyle sürdürdüler :
* Toplu konutlar çok küçük bir depreme bile dayanamaz. Ayrıca 1881 yılından bu yana Van'da ciddi bir deprem meydana gelmemiş. Bilim adamlarının da açıkladığı gibi, 130 yılda bir mutlaka büyük bir deprem meydana geliyor.
* Anlaşılacağı üzere, Van büyük bir depremin sınırında. Böyle bilimsel veriler varken, bu tür yapılaşmaların olması oldukça düşündürücü. Felakete resmen davetiye çıkarılıyor. Bu sorumsuzluğun daniskasından başka da bir şey değildir.
* Toplu konutun inşaat teknolojisine uygun olmamasının yanında atık suyunun da diğer bir problemi oluşturuyor. Atık suyun nereye ve nasıl aktarılacağını bilmiyoruz. Bunun için bir kolektör lazım. Sorunun kolay bir şekilde çözümlenebileceğini tahmin etmiyoruz. İnsanlar oradan geçtikleri zaman burunlarını tıkamak zorunda kalacaklar.
Tarım arazisine yapılıyor
Toplu konut tarım arazisine yapıldığı gibi karayollarına ait 25 metre arazi de işgal edilmiş. Tarım arazisine yapılaşma Anayasa'nın 42, 43 ve 44. maddelerinde de belirtildiği gibi kesinlikle yasaklanmıştır. Göz göre göre Anayasa'ya aykırılık yapılıyor.
* Gelecekte insanların hayatına mal olacak bu projenin durdurularak, toplu konutun Edremit Erdem Kent'e yapılmasını önerdik. Orada yapılması durumunda büyük bir depremde bile etkilenme olasılığı az olur.
* Yanlışta ısrar edenler, bunun hesabını veremeyecekler. Kolonsuz ve kirişsiz, tamamen inşaat teknolojisine aykırı yapılmış bir inşaatın hiçbir şekilde mantıklı bir açıklaması olamaz.
Bayındırlık'tan cevap : "Herkes işine baksın"
1984 yılında afete uğramış insanlar için yaptırılan konutlara YYÜ öğretim üyelerinin tepkisi ile ilgili Bayındırlık İl Müdürü Burhan Erez, "Herkes kendi işine baksın" dedi.
Erciş yolu üzerine yapılan toplu konut projesinin Türkiye'de hiçbir örneğinin olmadığını belirten öğretim üyelerinin aksine, aynı projenin Bingöl'de de uygulandığını ve Bingöl depreminde de yıkılmayan binalar arasında söz konusu projeyle yapılan binaların da olduğunu belirten Erez, "İnsanlar şov için, gündeme gelebilmek için bu tür aslı astarı olmayan açıklamalar yapıyorlar. Bunlara itibar edilmemeli" şeklinde konuştu. Erez şunları ifade etti :
* Bakanlık var, bu işin sorumlusu var. Toplu konutun herhangi bir hatası varsa bunun sorumluluğunu kabul ediyoruz. Bu binalar dayanıklı ve yıkılmayacak binalardır.
* 1984'ten beri afete uğramış vatandaşlara ev yapılmamış. Devlet şimdi bunlara ev yapmaya başladı fakat birileri aslı olmayan iddiaları ortaya atıyor. Karayollarının da, bu işle ilgili bütün kurumların da onayı alınmış.
* Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nden de yetkililer gelerek toplu konut projesini gördüler ve inşaat öyle başladı. Üniversitedeki söz konusu öğretim üyeleri örnek olmak istiyorlarsa, ilk önce üniversiteyi taşısınlar. Üniversite de tarım arazisinde. Biz neyi, nasıl yaptığımızın farkındayız. Herkes kendi işine baksın.(EÖ)