Fotoğraf: Anadolu Ajansı
“Depremlerin 1. Ayında Çocukların Durumunun Farkında Mısınız?” diye soran Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi, 6 Şubat’ta Maraş’ta meydana gelen en az 11 kentte büyük yıkımlara neden olan depremlerden çocukların nasıl etkilendiğine dair açıklama yayınladı.
Önlemler hiç konuşulmuyor?
“Barınma”, “Sağlık”, “Kayıp/Refakatsiz/Aranan Çocuklar” gibi başlıklarda hazırlanan açıklamada şu noktalara dikkat çekildi:
- Depremlerden etkilenen bölgelerde yaklaşık 5 milyon 0-18 yaş arası birey olduğunun farkında mısınız?
- Çocukların yaş ve gelişimsel özelliklerinin, engelli, nadir veya süreğen hastalığı olanların özgün ihtiyaçlarının farkında mısınız?
- Depremden etkilenen tüm çocuk ve gençlerin içinde bulundukları risklerin farkında mısınız?
- Hâlâ ailesi ve yakınları tarafından aranan, kayıp ve refakatsiz çocuklar olduğunun farkında mısınız?
- Aileler farklı şehirlerdeki hastanelerde, kimsesizler mezarlıklarında, sosyal medyada çocuklarını arıyor, farkında mısınız?
- Aranan veya refakatsiz çocuklar arasında çok sayıda mülteci çocuk olduğunun farkında mısınız?
- Depremler olurken ve sonrasında hapishanelerde; 12-18 yaş arasında çocuklar ve anneleriyle birlikte tutulan 0-6 yaş arasında çocuklar olduğunun farkında mısınız?
- Refakatsiz çocukların koruma altına alınma süreçlerine dair iddialar toplumda şüphe, güvensizlik ve endişe uyandırıyor, farkında mısınız?
- Çocuk ticaretinin özellikle büyük afet ve kriz dönemlerinde arttığını biliyoruz, bu konudaki önlemlerin hiç konuşulmadığının farkında mısınız?
- Deprem bölgesindeki çocuklarda bit, uyuz, ishal gibi salgın hastalıkların yayıldığının, yenidoğan takiplerinin ve aşılamanın aksadığının, çocukların sağlığının risk altında olduğunun farkında mısınız?
- İnsani yardım paketlerinde çocukların iç çamaşırı, ıslak mendil; kız çocukları özelinde ise ped gibi ihtiyaçlarının göz ardı edildiğinin farkında mısınız?
- Deprem bölgesindeki tüm çocukların yeterli ve besleyici gıdaya, temiz suya ve tuvalete erişiminin olmadığının farkında mısınız?
- Depremden doğrudan etkilenen çocukların eğitim öğretime devamlarının aksadığının farkında mısınız?
- Olumlu ve kapsayıcı bir okul iklimi yaratılmadığında depremden doğrudan etkilenen çocukların ayrımcılığa uğrama riski ile karşı karşıya olduğunun farkında mısınız?
- Mülteciler için uygulanan 60 günlük yol izninin pek çok mülteci çocuğun eğitime erişimini engelleyebileceğinin farkında mısınız?
- Mülteci çocukların hizmet ve sosyal desteklere erişimde ayrımcılığa uğradığının farkında mısınız?
- Psikososyal destek çalışmalarının farklı çocukların ihtiyaçlarını kapsayacak bir şekilde, çocukları odağa alan hak temelli bir çerçeveden gerçekleştirilmesi gerektiğinin farkında mısınız?
- Afet sonrası ergen gruplara yönelik çalışmaların sınırlılığının farkında mısınız?
- Çocuklara yönelik psikososyal destek çalışmalarının diğer destek çalışmalarıyla eşgüdüm içerisinde olması gerektiğinin farkında mısınız?
- Geçici barınma alanlarında çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlığının tehdit altında olduğunun farkında mısınız?
- Geçici barınma alanlarındaki mevcut koşulların çocukları ayrımcılık, istismar ve şiddet risklerine açık hale getirdiğinin farkında mısınız?
- Deprem haberlerinde kullanılan çocuk görsellerinin çocukları ve haklarını istismara açık hale getirdiğinin farkında mısınız?
- Sosyal medyada, haberlerde çocukları nesneleştiren ve güçsüz gösteren fotoğrafların hala yayıldığının ve bunun çocuk hakları ihlali olduğunun farkında mısınız?
- Deprem bölgesindeki çocukların hak arama yollarına ve hukuki destek mekanizmalarına erişimlerinin daha da sınırlı olduğunun farkında mısınız?
- Türkiye’nin Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzaladığının, çocukların insan haklarının yaşama geçmesinden devletin yükümlü olduğunun ve hepimizin talep etme sorumluluğu bulunduğunun farkında mısınız?
(EMK)