Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yaptığı açıklamada Suriyeliler arasında düşünülenin aksine, adli olaylara karışma ve suç oranının oldukça düşük olduğu vurgulanarak yabancı düşmanlığı ve ayrımcılıkla mücadele edileceği belirtildi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriyelilerle ilgili yedi saat süren toplantıya bakanlar, valiler, belediye başkanları ve üst düzey bürokratlar katılıdı.
Yabancı düşmanlığı körükleniyor
Açıklamada bugün itibariyle, geçici barınma merkezlerinde 218.121 Suriyeli’nin yanı sıra çeşitli illerde 1.127.970 Suriyeli bulunduğu belirtildi.
Toplantıda, Türkiye'deki Suriyelilerle ilgili yürütülmekte olan faaliyetler, mevcut sorunlar ve alınması gereken tedbirler konuşuldu.
Açıklamada, üç yılı aşkın süredir yürütülen yardımların sorunsuz şekilde devam ettiği vurgulanarak buna rağmen birtakım kışkırtmalar ve yoğun dezenformasyon ile yabancı düşmanlığı ve ayrımcılığın körüklendiği belirtildi.
Yabancı düşmanlığı ve ayrımcılıkla mücadele konusunda devlet kurumları ve sivil toplum işbirliğiyle mevcut çalışmaların güçlendirileceği ifade edilerek şöyle dendi:
Suriyeliler kayıt altına alınıyor
* Suriyeliler arasında, düşünülenin aksine, adli olaylara karışma ve suç oranı oldukça düşük. Ancak yaşanan herhangi bir olay, ayrımcı bakış açısının etkisiyle kamuoyunda geniş şekilde yankı buluyor.
* Sınır güvenliği ve kaçakçılıkla mücadele konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri ve İçişleri Bakanlığının ortak çalışmasıyla özellikle son bir yılda büyük gelişme sağlanmıştır; eksiklerin tamamlanması için çalışmalara devam edilecek.
* Suriyeliler’in kayıt altına alınması hususunda önemli ilerleme kaydedilmiş, 740 bin Suriyeli’nin biyometrik kaydı tamamlandı. Kalanların kaydının ise birkaç ay içinde tamamlanacağı öngörülüyor.
Dilenciliğe karşı tedbir
* Dilencilik, fuhuş ya da ikinci evlilikler gibi toplumsal dokuya zarar veren olaylara karşı gerekli tüm tedbirler alınmaya devam ediyor.
* Ülkemizde Suriyeli nüfusun artışı ile birlikte iş ve çalışma hayatında karşılaşılan olumsuzlukların giderilmesine yönelik çalışmalar güçlendirilecek.
* Haksız rekabete sebep olan her türlü ekonomik faaliyet ve kayıt dışı çalışmaya karşı gerekli önlemler alınacak.
Sokaktakiler barınma merkezine yönlendiriliyor
* Suriyeli çocukların okullaştırılması için yapılan çalışmalar genişletilecek; toplumsal sorunları en aza indirebilmek amacıyla Türkçe öğrenme imkanları artırılarak teşvik edilecek.
* Sokakta yaşayan Suriyeliler tespit edilerek mülki idare ve yerel yönetimler tarafından geçici barınma merkezlerine yönlendiriliyor. Bu uygulama devam edecek.
* Suriyelilere acil ve temel sağlık hizmeti verilmeye devam edilecek; sağlık hizmetleri noktasında yoğunluk yaşanan yerlere uzman personel takviyesi yapılacak; bu konuda hiçbir suistimale müsaade edilmeyecek. (NV)