Suriyeli mülteci Fadi Mansour, Kumkapı Geri Gönderme Merkezine götürülürken ellerindeki kelepçenin fotoğrafını Twitter’dan paylaştı.
Uluslararası Af Örgütü, bir yıl havalimanında tutulup ardından Kumkapı Geri Gönderme Merkezine götürülen Suriyeli mülteci Fadi Mansour ile ilgili kampanya başlattı.
SURİYELİ MÜLTECİ FADİ MANSOUR HAVALİMANINDAN ÇIKTI, KUMKAPI’YA GÖNDERİLDİ
“Mansur, serbest bırakılana ve geçici koruma statüsü verilene kadar ciddi insan hakları ihlalleriyle karşılaşabileceği Suriye'ye geri gönderilme tehlikesi altında bulunuyor.”
“Suriye’ye geri gönderilmemeli”
Kampanyada, Türkiye yetkililerine şu çağrıda bulunuluyor:
* Mansur'u gözaltından derhal salıverilmeli,
* Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 91. Maddesi çerçevesinde Geçici Koruma Statüsü verilmeli,
* Suriye'ye geri gönderilmemeli veya "gönüllü" geri dönmeye zorlanmamalı,
* Türkiye'den ayrılma yönündeki başvurularını değerlendiren yabancı ülke temsilcilikleriyle işbirliği yaparak kendisiyle görüşme imkanı sağlanmalı.
Ne olmuştu?
Fadi Mansour önce Ağustos 2012'de askerlik yapmamak için Suriye'den ayrıldı ve Lübnan'a gitti.
Lübnan'da yerel bir grup tarafından fidye için kaçırılıp rehin alındı. Kurtulunca, 2014'te Lübnan'dan Türkiye'ye geldi.
Türkiye'de bir ay kaldıktan sonra Malezya'ya gitti. Malezya'ya girişi de “sahte kimlik bilgileri kullandığı” iddiasıyla reddedildi. Mart 2015'te Türkiye'ye geri gönderildi.
Atatürk Havalimanı'nda yaklaşık sekiz ay tutuldu. “Gözaltında” tutulan başka bir kişinin saldırısına uğrayıp yaralanmasının ardından Lübnan'a gönderilmeyi talep etti.
20 Kasım'da Lübnan'a hareket etti ancak ülkeye girişi reddedildi ve 21 Kasım'da tekrar İstanbul'a gönderildi. O tarihten beri havalimanında tutuluyordu.
Geçen hafta Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce, havalimanından içeri alınarak Adana Geri Gönderme Merkezine götürülmesi yönünde karar verildi.
Fadi Mansour, 21 Mart pazartesi günü havalimanından çıkarılma işlemleri tamamlandı ve bırakıldı. Ancak aynı akşam Kumkapı Geri Gönderme Merkezine götürüldü.
Avukatı Aysu Kapaklıkaya ise Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne başvurarak Mansour’un Adana Geri Gönderme Merkezi'ne gönderilmemesini ve 2013 tarihli Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu çerçevesinde kendisine Geçici Koruma Statüsü verilmesini talep etti.
Başvuruya yanıt bekleniyor. (AS)
* Kampanyaya buradan katılabilirsiniz.