Fotoğraf: Mustafa Hassona / AA
Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bugün ortak bir açıklama yaparak İsrail'in, insan hakları örgütlerinin Gazze'ye erişimine izin vermesi gerektiğini dile getirdi.
Örgütler, bu iznin verilmesiyle çatışmanın tüm taraflarının uluslararası insancıl hukuk uyarınca gerçekleştirdikleri ağır insan hakları ihlallerini soruşturabileceklerini açıkladı.
Af Örgütü Araştırma ve Kriz Direktörü Anne FitzGerald şunları söyledi:
“Görünen o ki İsrail yetkilileri Gazze'ye erişim konusunda bizimle bürokratik oyunlar oynuyor. Ölü sayısı artarken Gazze'ye erişimi tamamen mantıksız kriterlere bağlıyorlar.”
“Mağdurların ve halkın çatışmalar sırasında ne olduğunu bilme hakkı; İsrail yetkililerinin eylemleri ile ilgili tamamen şeffaf olmayı güvence altına almayı ve iddia edilen hak ihlalleri ile ilgili bağımsız ve tarafsız bir araştırmayı engellemekten kaçınmayı gerektirmektedir.”
Neden engelliyor?
FitzGerald, “İnsan hakları örgütlerinin şu anda Gazze Şeridi'ne girerek hayati öneme sahip savaş suçu iddialarını doğrulama görevini yerine getirmeye başlaması oldukça elzem” dedi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktörü Sarah Leah Whitson da konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Eğer İsrail, Hamas'ın Gazze'deki sivil ölümlerden sorumlu olduğu iddiasına güveniyorsa neden insan hakları örgütlerinin gidip yerinde soruşturma yürütmesini engelliyor.”
“Çatışmanın bir tarafı ile konuşmak saldırıların savaş yasalarını ihlal edip etmediğini belirlemez ama saha soruşturmaları belirleyebilir.”
Ne olmuştu?
İsrail'in Gazze'ye yönelik “Koruyucu Hat" adlı askeri operasyonu başlattığından bu yana İsrail yetkilileri hem Uluslararası Af Örgütü hem de İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, İsrail kontrolündeki Erez kapısından Gazze'ye girmeye yönelik taleplerini birçok kez reddetti.
7 Temmuz'dan bu yana Uluslararası Af Örgütü Uluslararası Sekreteryası, İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı İsrail Sivil İdaresi'ne Gazze'ye Erez Kapısı'ndan girmek için üç kez izin dilekçesi gönderdi.
Sivil İdare her seferinde, talebi işleme koyamadıklarını ve Erez Kapısı'nın kapalı olduğunu söyledi. İzni olan gazeteciler, Birleşmiş Milletler çalışanları, insani yardım çalışanları ve diğerleri ise bu süreçte Erez Kapısı'ndan girip çıkabildi.
Uluslararası Af Örgütü konu ile ilgili İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yardım istedi ve birkaç başka ülke hükümeti, Uluslararası Af Örgütü adına İsrailli mevkidaşlarına bu sorunu iletti ama hiçbir çaba başarılı olamadı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü de çatışmaların artmasından bu yana Gazze'ye girmek için Sivil İdare'den bulunduğu taleplere benzer cevaplar aldı. Erez Kapısı'ndaki İsrail yetkilileri de İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Gazze'ye giriş izni almak için uygun olmadığını çünkü kayıtlı olmadıklarını dile getirdi.
İsrail yetkilileri, Erez Kapısı'ndan Gazze'ye giriş için İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne en son 2006'da, Uluslararası Af Örgütü'ne ise en son 2012’de izin verdi.
İki örgüt Mısır'dan da erişim talebinde bulundu ama henüz izin alamadı. (AS)