Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye merkez ofisinde bugün Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Sosyal-İş Sendikası'yla toplu iş sözleşmesi imzaladı. Sendikal haklarının UAÖ'nün temel savunuculuk alanı olduğunu söyleyen yönetim kurulu başkan yardımcısı Recep Kavuş "çalışandan, emekten yana duran görüşümüzü vurgulamak istiyoruz" dedi.
Örgütün Taksim'de bulunan bürosunda düzenlenen basın toplantısına UAÖ Türkiye şubesi işçi temsilcisi Ruhat Sena Akşener'in açılışını yaptığı imza töreninde DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cancı da katıldı.
Hak alanının genişlemesi açısından diğer sivil toplum örgütlerine örnek olmayı amaçladıklarını açıklayan Kavuş "Ekonomik krizin insan hakları üzerindeki olumsuz etkilerinin arttığı bu dönemde toplu sözleşme bizim için özellikle cinsiyet eşitliği ve iş güvencesi açısından önemli" dedi.
Toplu sözleşme, iki yıllık ve UAÖ'nün İstanbul ve Ankara ofislerinde çalışan dokuz kişiyi kapsıyor.
"Cinsiyet eşitliğinin gözetildiği ilk TİS"
Sosyal-İş Sendikası adına konuşan Cancı ilk kez toplu iş sözleşmesinde toplumsal cinsiyet eşitliğinin gözetildiğini belirtti ve UAÖ'ye kararlılığından dolayı teşekkür etti.
Sözleşmede çalışanlar açısından yer alan diğer kazanımlar enflasyon oranı yerine İstanbul Ticaret Odası (İTO) geçim endeksinin ücretlere yansıması, kıdemliliğe bağlı refah payı, evlilik, doğum, eğitim yardımları, iş güvencesi, esnek çalışma koşulları ve sağlık sigortası oldu.
"Örgütlenmek hak savunuculuğu için şart"
Çelebi de "Bu sözleşmenin ifade edildiği sayısal yapısının ötesinde ayrı sembolik bir değeri vardır" dedi.
Sözleşme, bütçesi belirli olan UAÖ için ekonomik haklardan öte sosyal haklardaki temel düzenlemeler açısından anlam taşıyor. Çelebi, "Örgütlenmek sadece ekonomik kazanç amacı taşımaz; örgütlenmek hak savunuculuğu için şarttır" dedi ve ekledi: "Bu sözleşme benzer yapıdaki sosyal kuruluşlar için önemli bir örnek teşkil ediyor".
Çelebi konuşmasında Türkiye'nin gündemindeki Kürt açılımı için "Bu sürece gelinceye kadar özellikle emekçi sınıf ciddi bedeller ödedi, aynı üretim ilişkisi içinde yer aldığımız kardeşlerimiz için demokratik bir açılımı destekliyoruz" dedi ve hükümetten "pardon denedik ama başaramadık" cümlesini duymak istemediklerini söyledi.
Bugün yürürlüğe giren ve işsizlik fonunu bütçeye devreden yasaya da tepki gösteren Çelebi projenin istihdam odaklı olmadığını ve Güneydoğu'ya yapılacak yatırımın mazeret olarak gösterildiğini belirtti.
Konuşmaların ardından imza töreninde Süleyman Çelebi ve Ali Cancı da UAÖ üyelik formu doldurarak, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi üyesi oldular.(DPK/EÜ)