Haberin Kürtçesi için tıklayın
Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın açıklamalarıyla ülkede kadınlara yönelik yasakların hafifletileceği konuşulurken, kadın hakları aktivistlerine yönelik baskılar sürüyor. Çok sayıda kadın ve kadınlara destek veren erkek aktivistler tutuklanıyor.
Sadece geçtiğimiz hafta içinde aktivist ve blog yazarı Iman El-Nafjan, araç kullanma hakkı için kampanya yürüten Aziza El-Yousef, insan hakları avukatı Dr. Ibrahim El-Modeimigh ve aktivist Mohammad El-Rabea tutuklandı.
Bir önceki hafta ise aralarında aktivist Loujain al-Hathloul’un da bulunduğu yedi kişi tutuklanmış, medyada “ulusal birliği bozmak”la suçlanmışlardı.
Ülkedeki gazeteler “Siz de kahrolun, ihanetiniz de”, “Aramızda hainlere yer yok” manşetleriyle aralarında dünyaca tanınan aktivistler Aziza al-Yousef ve Loujain al-Hathloul’un da bulunduğu hak savunucularının fotoğraflarını basarak hedef göstermişti.
Uluslararası Af Örgütü, Muhammed Bin Selman’ın kendisini “reformcu” olarak tanıtmasına rağmen, ülkede hak savunucularına yönelik yoğunlaşan baskıların bir tezat oluşturduğunu vurguladı.
Kadınlara araba yasağının kaldırılacak olmasını “gecikmiş de olsa ileri bir adım” olarak değerlendiren Uluslararası Af Örgütü, vesayet sistemi de dahil olmak üzere kadınlara yönelik tüm ayrımcılık biçimlerinin ortadan kaldırılması için çağrı yaptı.
Geçen yıl, araç kullanma yasağının kraliyet kararnamesi ile kaldırılacağı açıklandı. Kadınların araç kullanmasına yönelik yasağın Haziran ayında kaldırılması ve sürücü ehliyetlerinin 24 Haziran’dan itibaren çıkarılması planlanıyor.
“Aktivistlerin itibarının iade edilerek serbest kalması gerekiyor”
Uluslararası Af Örgütü Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener şöyle konuştu:
“Karalama kampanyalarına maruz bırakılan ve kamuoyunun gözünde adeta hain ilan edilen tüm aktivistlerin itibarının iade edilerek serbest kalması gerekiyor.
“Aktivistler, Suudi Arabistan’da da, sadece hak savunuculuğu yaptıkları için ‘ülkenin istikrarı ve toplumsal dokusuna zarar vermek amacıyla yabancı oluşumlarla iletişime geçerek bir hücre oluşturmak’ ve ‘devlet güvenliğine yönelik tehdit oluşturmak’la suçlanıyor. Devlet yanlısı medya tarafından hedef gösteriliyor ve hain ilan ediliyorlar. Bu durum, bu yöntemlerin olduğu tüm ülkelerde olduğu gibi, sivil alan ve hak savunuculuğuna yönelik kaygı verici boyutta ve tehlikeli.”
Kadınlara yasaklar
Suudi Arabistan’da araba kullanma yasağının yanısıra, kadınlar hala bir erkek vasinin izni olmaksızın seyahat edemiyor, ücretli işlerde çalışamıyor, yükseköğrenim göremiyor ve evlenemiyor.
Suudi Arabistanlı kadınlar, araba sürmelerinin yasak olmasını protesto etmek için 2011’den bu yana kampanyalar düzenliyor. Kampanyalar, tüm dünyadan destek görüyor; kadınlar Suudi Arabistan elçilikleri önüne arabayla giderek korna çalıyor. Şimdiye kadar yüzlerce kadın hakları aktivisti tutuklandı. (ÇT)