* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Uluslararası Af Örgütü, "'Herkes her an ölebilir': Rusya güçlerinin Ukrayna, Harkiv'de ayrım gözetmeyen saldırıları" başlıklı bir rapor yayınladı.
110 gündür Rusya işgali altında bulunan Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkiv'deki saldırıları konu edinen rapor, Rusya güçlerini "ayrım gözetmeden bombardıman yapmak" ve büyük oranda yasaklı olan misket bombalarını kullanarak yüzlerce sivili öldürmek ile suçladı.
Raporu yazılı bir açıklama ile kamuoyuna duyuran Af Örgütü, "kapsamlı incelemeleri sırasında, Rusya güçlerinin tekrar tekrar 9N210/9N235 misket bombaları ve serpme yöntemi ile döşenebilen mayınlar kullandığını" tespit ettiğini açıkladı. Af Örgütü, "her iki silahın da kullanımının ayrım gözetmeyen etkileri sebebiyle uluslararası sözleşmelerde yasaklandığını" hatırlattı.
Rapor için Harkiv'de saha araştırması yapan Uluslararası Af Örgütü araştırmacıları, en az 62 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 196 kişinin yaralandığı 41 hava saldırısını inceledi ve aralarından saldırılardan kurtulanlar, hayatını kaybedenlerin yakınları, görgü tanıkları ve yaralıları tedavi eden doktorlar da olmak üzere 160 kişi ile görüşmeler gerçekleştirdi.
İncelemeleri sırasında olay yerlerinden alınan maddi kanıtları, özellikle mühimmat kalıntılarını ve bir dizi dijital materyali inceleyen araştırmacılar, Rusya'nın sivilleri alışveriş yaptıkları sırada, yemek yardımı beklerken ya da sadece sokakta yürürken misket bombaları ve hedef gözetmeksizin yapılan saldırılarda öldürdüğü sonucuna vardı.
"Ayrım gözetmeyen saldırı yağmuru"
Konuyla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü Kıdemli Kriz Müdahale Danışmanı Donatella Rovera, "Harkiv halkı, son aylarda ayrım gözetmeyen acımasız bir saldırı yağmuruna tutuldu. İnsanlar, evlerinde ve sokaklarda, çocuk parklarında ve mezarlıklarda, insani yardım için sıraya girdikleri sırada veya gıda ya da ilaç alışverişi yaparken öldürüldü" dedi:
Kullanımı yasaklanmış misket bombalarının tekrar tekrar kullanılması sivillerin hayatına karşı tam bir saygısızlık içinde olunduğunu bir kez daha gösterdi. Bu korkunç saldırılardan sorumlu olan Rusya güçleri, eylemlerinden sorumlu tutulmalı ve bu saldırılar ile karşı karşıya kalanlar ve ailelerinin zararı tam olarak tazmin edilmeli.
Öte yandan, Uluslararası Af Örgütü'ne konuşan Harkiv Bölgesel Askeri Yönetimindeki Tıp Bölümünün yöneticisi, çatışmalar başladığından bu yana 606 sivilin öldürüldüğünü ve bin 248 sivilin yaralandığını söylemişti.
Misket bombası nedir?
Misket bombası, parça tesirli mühimmat da denilen, çoklu (çoğunlukla yüzlerce) küçük patlayıcı, tali mühimmat içeren bir silahtır.
Misket bombaları havadan bırakılır veya karada ateşe verilerek havada parçalanması sağlanır. Birkaç futbol sahası büyüklüğünde alana tali mühimmatları yayarlar. Birçok bomba anında patlamaz ve on yıllar boyunca yaşam ve geçim alanları için bir tehdit olarak kalır.
Toplam 109 ülkenin imzaladığı ve 1 Ağustos 2010'da yürürlüğe giren Misket Bombaları Sözleşmesi; misket bombalarının kullanımını, üretilmesini, stoklanmasını ve transfer edilmesini yasaklıyor ve ülkelerin etkilenmiş arazileri 10 yıl içinde temizlemesini ve stoklanmış silahları sekiz yıl içinde imha etmesini gerektiriyor. Aralık 2008'de Oslo'da imzalandı ve bağlayıcı bir uluslararası yasa olarak 1 Ağustos 2010'da yürürlülüğe girdi.
Sözleşme, 1997 tarihli Mayın Yasağı Anlaşması'ndan bu yana en önemli uluslararası silahsızlanma anlaşmasıdır. (SD)