* Fotoğraf: Mesut Davarcı - Kayseri / AA
Uluslararası Af Örgütü, COVID-19 salgını ile ilgili Mısır, Pakistan ve Kolombiya’da hapishanelerin virüs salgını dönemindeki koşulları ile Katar’da göçmen işçi kamplarındaki hak ihlallerine ve Hindistan’da internet kısıtlamalarının bilgiye erişim hakkını ihlal ettiğini açıkladı.
“Mısır’da düşünce mahkumları ve risk altındakiler serbest bırakılmalı”
Af Örgütü, Mısır’daki aşırı kalabalık cezaevlerinde koronavirüsün yayılmasına ilişkin endişelerin arttığı bir dönemde, Mısır yetkililerinin yalnızca fikirlerini barışçıl bir biçimde ifade ettikleri için cezaevinde tutulan tüm aktivistleri ve insan hakları savunucularını derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakması gerektiğini ifade etti:
“Yetkililer, cezaevi nüfusunu azaltmak ve insanların zarar görmesini önlemek için halihazırda sağlık sorunları bulunan ve ileri yaştaki mahpuslar da dahil olmak üzere hastalığa karşı daha savunmasız durumdaki kişileri ve tutuklu yargılananları tahliye etmeyi değerlendirmelidir. Şiddet içermeyen suçlardan yargılanan kişileri tutuksuz yargılamayı da bir seçenek olarak göz önünde bulundurmalıdırlar.”
Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther, “Mısır yetkilileri uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmek için koronavirüsün cezaevlerinde yayılması tehlikesine karşı derhal harekete geçmeli, cezaevinde tutulan binlerce aktivist, insan hakları savunucusu, gazeteci ve barışçıl muhalifi serbest bırakmalıdır. Bu kişiler zaten en başından cezaevine konulmamalıydı” dedi.
“Pakistan’da mahkumlar koronavirüs salgınına karşı korunmalı”
Uluslararası Af Örgütü ve Pakistan Adalet Topluluğu (Justice Project Pakistan) yayımladıkları ortak açıklamada, koronavirüs salgını nedeniyle ilk ölümün kaydedildiği Pakistan’da yetkililerin cezaevlerindeki mahpusları korumak için gerekli tedbirleri alması gerektiğini söyledi.
Medyada yer alan haberlere göre, Lahor şehrindeki Camp Jail cezaevindeki bir mahpusun koronavirüs testi pozitif çıktı. Hastalığın en ağır etkilediği ülkelerden biri olan İtalya’da tutuklanan bu kişi, Pakistan’a sınır dışı edildikten sonra en az 3 bin 500 mahpusun bulunduğu cezaevindeki farklı koğuşlara götürüldü. Mevcut durumda bir sağlık merkezine sevk edilmiş olsa da önlem alınmadığı için şimdiye kadar kaç mahpusun ve cezaevi personelinin virüse yakalandığı bilinmiyor.
Af Örgütü Güney Asya Kampanyacısı Rimmel Mohydin konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Pakistan’daki cezaevleri aşırı kalabalıkla karşı karşıya olduğu için sosyal mesafe ihtimalini ortadan kaldırıyor ve geniş kapsamlı bir salgın tehlikesi yaratıyor. Sağlık hizmetleri ve hijyen ürünleri halen son derece sınırlı. Tutuklu yargılanan kişiler, götürüldükleri duruşma salonlarında virüse yakalanabilir. Pakistan yetkilileri, cezaevi nüfusunu azaltmayı ciddi bir biçimde değerlendirmelidir” dedi.
Pakistan Adalet Topluluğu Direktörü Sarah Belal da “Hükümet derhal harekete geçmezse, Pakistan’daki cezaevleri ve gözaltı merkezleri koronavirüs salgınının merkez üssü haline gelebilir” diye konuştu.
“Kolombiya’da hükümet, cezaevi nüfusunu koronavirüs salgınından korumalı”
21 Mart’ta, Kolombiya’daki birçok cezaevinde özgürlüğünden yoksun bırakılan ve koronavirüsün yayılmasına karşı etkin önlemler alınmasını isteyen mahkumların düzenlediği protestolar sonucunda, Bogota’daki “La Modelo” Orta Güvenlikli Cezaevi’nde 23 kişi öldü, 83 kişi yaralandı.
Af Örgütü Amerikalar Direktörü Erika Guevara-Rosas “Kolombiya’daki aşırı kalabalık cezaevleri, virüs bulaşmış olabilecek kişilerin diğer kişilerle yakınlığının engellenmesini imkansız hale getiriyor. Ayrıca, sağlık hizmetlerine ve hijyen ürünlerine erişimin sınırlı olması ve devamlı su temin edilememesi, virüse yakalanma riskini artırıyor ve iyileşme koşullarını olumsuz etkiliyor. Hükümet, geçici gözaltına tutulan kişilerin serbest bırakılmasını ve risk altındaki mahkumların erken veya şartlı tahliye edilmesini değerlendirmelidir” açıklamasını yaptı.
“Katar’da işçi kamplarındaki işçiler, virüs tehlikesi altında”
Katar’ın başkenti Doha’da, çok yüksek sayıda işçinin konakladığı Endüstri Bölgesindeki çeşitli yerlerin yüzlerce inşaat işçisinin koronavirüse yakalanmasının ardından kilit altına alındığına ilişkin haberler üzerine açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Küresel Sorunlar Direktörü Steve Cockburn şunları söyledi:
“Tüm dünya koronavirüs salgınının yayılmasını durdurmaya çalışırken Katar’daki işçi kampları gibi kamplarda mahsur kalan göçmen işçiler bilhassa virüse yakalanma tehlikesi altında.”
“İşçi kamplarının aşırı kalabalık olduğu ve yeterli su ve temizlik imkanlarından yoksun olduğu biliniyor. Bu da kaçınılmaz olarak işçilerin kendilerini virüse karşı yeterli ölçüde koruyamayacakları anlamına geliyor. İşçilerin sıkış tıkış kamplardaki mekansal yakınlığı, hiçbir türde sosyal mesafeye izin vermiyor.”
“Hindistan’da internet hizmetlerine sınırsız erişim derhal açılmalı”
Uluslararası Af Örgütü bir diğer açıklamayı bilgiye erişim hakkını hatırlatarak yaptı. Koronavirüs salgınının ortaya çıkmasının ardından Cammu Keşmir Birlik Toprağı Hükümeti’nin bölgede internet hizmetlerine sınırsız erişimi açması ve insanların sağlık ve güvenlikle ilgili bilgilere sınırsız erişimini sağlaması gerektiğini hatırlattı.
Uluslararası Af Örgütü Hindistan Şubesi Direktörü Avinash Kumar konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Salgınla ilgili endişelerin giderek arttığı bir dönemde bilgilendirme amaçlı içeriklere ve bilgileri yaygınlaştırma imkanına getirilen haksız sınırlandırmalar yalnızca paniği artırır. İnternetin tamamen kesilmesi veya internet hızının düşürülmesi, insanların bu zor günlerle başa çıkmasını zorlaştırırken, bir yandan da yetkililere olan güveni zayıflatıyor” dedi. (AS)