Uluslararası Af Örgütü, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatarak, faillerin yargı önüne çıkarılmasını talep eden kampanya başlattı.
Kampanya metninde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a seslenildi:
“Tahir Elçi hayatını hakikat, adalet ve insan haklarına adadı. Gözaltına alınanların, işkenceye uğrayanların ve zorla kaybedilenlerin haklarını savunmak için kendi hayatını tehlikeye attı ve Türkiye'de işlenen insan hakları ihlallerine uluslararası kamuoyunun dikkatini çekti. Bu sebeple susturulmaya çalışıldı.
“Ekim ayında katıldığı bir televizyon programında PKK hakkında söylediği ve ifade özgürlüğü çerçevesinde meşru olan görüşleri nedeniyle hakkında kovuşturma başlatıldı ve yedi yıl altı ay hapis cezası tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bu, telefon ve sosyal medya aracılığıyla Tahir Elçi'ye yönelik ölüm tehditlerini de içeren bir korkutma ve taciz kampanyasının başlamasına sebep oldu.
TIKLAYIN - SERBEST KALAN TAHİR ELÇİ BİANET'E KONUŞTU: YARGININ İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE YAKLAŞIMINI GÖRDÜK
“Tahir Elçi, 28 Kasım 2015'te, ‘Silah, çatışma, operasyon istemiyoruz’ taleplerini dile getirdiği bir basın açıklamasının hemen ardından vurularak öldürüldü. Onu kimin öldürdüğü ve niye öldürdüğü hala belirsizliğini koruyor.”
“Soruşturma sorunlu bir şekilde başladı”
Af Örgütü, soruşturmanın da gerektiği gibi yürütülmediğine dikkat çekti:
“Tahir Elçi’nin öldürülmesine dair soruşturma sorunlu bir şekilde başladı. Olayın hemen ardından kapsamlı bir olay yeri incelemesi gerçekleştirilmedi ve olay yeri emniyet altına alınmadı.
“Tüm bu koşullar içerisinde, yetkililer Tahir Elçi'yi öldüren kurşunu ölümünden üç gün sonra bulduklarını iddia ediyorlar.
“Adalet Bakanı'ndan, 28 Kasım 2015'te vurularak öldürülen avukat ve insan hakları savunucusu Tahir Elçi'nin ölümüyle ilgili gecikmeksizin, etkin, kapsamlı ve tarafsız bir soruşturma gerçekleştirilmesinin güvence altına alınmasını ve sorumluların adalet önüne getirilmesini talep ediyoruz.”
Kampanyaya buradan katılabilirsiniz.
Tahir Elçi soruşturması
Tahir Elçi, Sur ilçesinde Dört Ayaklı Minare'nin çatışmalarda gördüğü zararla ilgili basın açıklaması sırasında, 28 Kasım 2015’te vurularak hayatını kaybetti.
Soruşturma bir yıldır sürüyor, dava açılmadı.
15 Temmuz darbe girişimim ardından soruşturma savcısının görev yerinin değiştirilmesiyle soruşturma fiilen durdu.
Olay yeri incelemesi, olaydan 111 gün sonra yapıldı. Bilirkişi raporunda, Elçi’yi vuran atışın “tıbben ve fiziken tespit edilemeyeceği” yer aldı.
İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) ve Diyarbakır Barosu Tahir Elçi soruşturmasını şu infografikle özetlemişti:
(AS)