Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, bu seneki “Haklar İçin Yaz” kampanyasında Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinden 10 ay hapis cezası alan insan hakları savunucusu Eren Kesin, homofobik şiddete maruz kalan Kostas ve tweet attığı için hapis cezasıyla yargılanan Zülküfli Enver “Zunar” Elhak için adalet istiyor.
Her yıl 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde Uluslararası Af Örgütü’nün belirlediği 12 isim için kampanya yapan Af Örgütü Türkiye Şubesi, bu sene belirlediği iki ismin yanı sıra Uluslararası Af Örgütü’nin tehlike altındaki bireyler portfolyosunda yer alan Keskin’i de ekledi.
TCK 301’den cezalandırılan Eren Keskin
İnsan hakları savunucusu ve avukat olan Eren Keskin, TCK 301 uyarınca “Türk milletini aşağılamak” suçlamasıyla Aralık 2014’te yerel bir mahkeme tarafından 10 ay hapis cezasına mahkum edilmişti. Keskin, hakkındaki karar Yargıtay’da onanırsa cezaevine girecek.
Keskin hakkındaki karar 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babasının 2004’te bir askeri operasyon sırasında Mardin Kızıltepe’de evlerinin önünde vurularak öldürülmelerine dair 2005’te yaptığı bir konuşmada yaptığı konuşma nedeniyle verilmişti.
Keskin hakkında mahkumiyete yol açan TCK 301. maddenin kaldırılması için Adalet Bakanlığı Bekir Bozdağ'a gönderilecek metni şuradan imzalayabilirsiniz.
Tweet nedeniyle yargılanan Malezyalı Zunar
Karikatürist Zülküfli Enver “Zunar” Elhak, Malezyalı muhalif lider Enver İbrahim’in hapse mahkum edilmesini eleştiren tweetleri nedeniyle yargılanıyor.
Hükümetin yolsuzluğuna ve seçim hilelerine yönelik taşlamalarıyla tanınan Zunar, hükümetin muhalifleri bastırmak için kullandığı Tahrik Yasası uyarınca dokuz suçlamayla karşı karşıya.
Zunar daha önce de tutuklanmış, kitapları yasaklanmış ve onunla çalışan basımevleri kapatılmakla tehdit edilmişti.
Malezya’da baskılara maruz kalan tek kişi Zunar değil. 2015 yılında 40’tan fazla gazeteci, akademisyen, siyasi aktivist ve avukat sorgulandı, tutuklandı veya Tahrik Yasası uyarınca yargılandı.
Zunar, Gazetecileri Koruma Komitesi 2015 Basın Özgürlüğü Ödülü'ne de layık görülmüştü.
Zunar’a yönelik suçlamaların düşürülmesi ve Tahrik Yasası’nın kaldırılması için Malezya Başbakanı Recep Nazık’a yazılan metni buradan imzalayabilirsiniz.
Kostas ve sevgilisi için adalet
Yunanistan’da yaşayan Kostas ve erkek arkadaşı Ağustos 2014’te Atina’da homofobik ve ırkçı bir grubun saldırısına uğramış ve darp edilmişlerdi. Aradan bir yıl geçmesine rağmen hala saldırganlar ortaya çıkarılmadı. Kostas’ın mülteci olan sevgilisi Mart 2015’te bir kez daha ırkçı bir saldırıya uğradı. Her ikisi de hayatlarından endişe ederek yaşıyorlar.
Kostas ve sevgilisine saldıranların ortaya çıkarılıp yargılanması, ülkede şcinsel ilişkilerin ve cinsiyet kimliğinin resmi bir şekilde tanınması için Yunanistan Adalet Bakanı Nikos Paraskevopoulos’a yazılan mektubu şuradan imzalayabilirsiniz.
Haklar İçin Yaz
Uluslararası Af Örgütü her yıl 10 Aralık İnsan Hakları Günü etrafında gerçekleştirdiği “Haklar İçin Yaz” kampanyasını ilk kez 2001’de Polonya’da gerçekleştirdi. Varşova’daki bir yerel grubun koordinatörü olan Witek, Afrika’da hükümetlere protesto mektuplarının yazıldığı ve 24 saat süren etkinliklere katılmış olan Joanna ile tanıştı.
Joanna’nın deneyimlerinden etkilenen yerel grup aktivistleri, insan hakları ihlal edilenler için benzer bir tekniği uygulamaya yani yetkilileri mektup yağmuruna tutmaya karar verdi. Bu fikri Polonya’daki diğer yerel gruplarla e-posta yoluyla paylaştılar. Ülke genelinde aktivistler bu fikir etrafında birleşti. Uluslararası Af Örgütü şubeleriyle de fikri paylaştılar ve Varşova’da yeşeren bu fikir, kartopu etkisiyle küresel bir kampanya haline geldi. (EA)