Uluslararası Af Örgütü, 5651 sayılı internet yasasında değişiklik yapılmasını öngören yasanın ifade özgürlüğü üstünde kısıtlayıcı etki yaratacağını belirterek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e veto etme çağrısında bulundu.
Yetkililerin mevcut yasayı uluslararası ifade özgürlüğü standartlarına uyumlu hale getirmesi gerektiğine de vurgu yapan Uluslararası Af Örgütü, özetle şu ifadelere yer verdi:
Sansür için hükümete daha fazla yetki
“İnternet medyası ve sosyal medya, Türkiye’deki gazetecilere yönelik cezai kovuşturma tehditlerinin yaşandığı ve ana akım medyanın ciddi otosansür uygulamalarıyla sarmalandığı bir ortamda, fikirlerin ifade edilmesi ve bilgi edinilmesi için hayati bir önem taşıyor.
“Son haftalarda, hükümet üst düzey devlet görevlilerine yönelik yolsuzluk iddialarını kanıtladığı ileri sürülen internet içeriklerini engellemeye çalıştı.
“5 Şubat’ta Meclis tarafından onaylanan yasal değişiklikler, halihazırda uluslararası standartlarla uyuşmayan bir şekilde uygulanan yasaya, internet içeriğinin engellenmesi için daha da fazla yetki kazandırıyor.
“Muhalif görüşlere erişim engellenebilir”
“Uluslararası Af Örgütü değişikliklerin muğlak ve oldukça geniş kapsamlı tanımlarının, onları uygulamada keyfiyete açık hale getirmesinden endişe duymaktadır. Keyfi uygulamalar sık sık, mevcut internet yasası ve daha geniş bağlamda da Türkiye'deki ifade özgürlüğü hakkını kısıtlayan maddelerdeki muğlaklıktan kaynaklanmaktadır.
“Uluslararası Af Örgütü hakaretle ilgili hükümlerin, meşru muhalif düşünceleri ve kamu görevlilerinin eleştirilmesini ifade özgürlüğü hakkını ihlal edecek şekilde kovuşturmaya tabi tutmak için kullanıldığını uzun süredir raporlamaktadır.
“Uluslararası Af Örgütü internet yasasındaki değişikliklerin aynı zamanda Türkiye yetkililerine, idari kararlar aracılığıyla, internette ifade edilen meşru muhalif görüşlere erişimi engelleme yetkisi vermesinden endişe duymaktadır.
“URL engellemeleri riskli”
“Engelleme kararları, mahkemeler vasıtasıyla değil idari kararlarla verilebilecek olduğu için, internet kısıtlamaları ile ilgili yargısal gözetim azaltacaktır.
“Yasal değişiklikler aynı zamanda, mevcut durumda internet sitelerinin toptan engellenmesine olanak veren halihazırdaki yasaya ek olarak, tekil URL'lerin de engellenebilmesini getirecektir.
“Bu bir anlamda, işlemlerin daha orantılı olmasını sağlayabilecekken, Uluslararası Af Örgütü bunun aynı zamanda ifade özgürlüğünü ihlal edecek şekilde bireysel hesapları ya da sosyal medyadaki paylaşımları engellemek için kullanılabileceğinden endişe duymaktadır.
Verilerin iki yıl saklanması
“Değişiklikler ayrıca, internet servis sağlayıcılarının ve yer sağlayıcıların, kullanıcıların veri trafik kayıtlarını iki yıla kadar ellerinde tutmalarını, talep durumunda ilgili kullanıcıya herhangi bir bildirim ya da açıklama yapmadan bu bilgileri yetkililerle paylaşmalarını getiriyor.
“Uluslararası Af Örgütü muğlak hükümlerin, bilginin nasıl ya da neden talep edileceği veya herhangi bir veri koruma güvencesi verip vermediği ile ilgili bir koruma sağlamamasından dolayı endişe duymaktadır.” (EKN)
* Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasının tamamı için tıklayınız