Haberin İngilizcesi için tıklayın
Uluslararası Af Örgütü, gazeteci-yazar Ahmet Altan’ın derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması için acil eylem planı başlattı.
Adalet Bakanı Abdullah Gül’e hitaben imza kampanyası başlatan Af Örgütü, 1138 gün hapis tutulduktan sonra serbest bırakılan Ahmet Altan’ın bir hafta sonra yeniden tutuklanmasıyla ilgili olarak “her yönüyle siyasi ve keyfi bir karar” dedi.
Altan’ın keyfi olarak cezaevinde tutulmasının AİHS’in 5. Maddesinin de ihlali anlamına geldiğini belirten Af Örgütü, açıklamasındaşu ifadelere yer verildi:
"Üç yıldan uzun süren tutukluluk sürecinin ardından 4 Kasım'da tahliye edilen Ahmet Altan, mahkemenin tahliye kararını kaldırması üzerine 12 Kasım'da tekrar gözaltına alındı ve tutuklandı.
“Taraf gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni ve Türkiye'nin önde gelen yazarlarından olan Ahmet Altan düşünce mahkumudur; bu nedenle derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.
"Ahmet Altan'ın yeniden gözaltına alınması ve tutuklanması her yönüyle siyasi ve keyfi bir karar gibi görünüyor.
“Bu karar, aynı zamanda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kişinin keyfi şekilde hürriyetinden yoksun bırakılmasını yasaklayan 5. Maddesi'ni ihlal etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yetkililer bakımından kötü niyet unsuru bulunduğunda keyfiyetin doğabileceğini belirtmiştir. Ahmet Altan'ın keyfi olarak cezaevinde tutulması, haklarının ağır ihlalidir."
* Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e hitaben başlatılan imza kampanyasına katılmak için tıklayın
Ne olmuştu?
1138 gün hapishanede tutulan Altan, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından , “örgüte üye olmamakla birlikte bilerek yardım” suçundan 10 yıl 6 ay cezaya çarptırılmış, ancak suçun niteliği ve tutuklulukta geçirdiği süre gözetilerek, geçtiğimiz hafta 4 Kasım Pazartesi günü tahliye edilmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tahliyeye itirazını değerlendiren İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Altan hakkında 12 Kasım’da yakalama kararı çıkartmış, Altan aynı günün akşamı evinden gözaltına alınmış ve dün (13 Kasım) yeniden tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.
Ahmet Altan'ın gözaltına alınmasının ardından avukatı Figen Çalıkuşu bir üst mahkeme olan İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunmuş, ancak itirazı reddedilmişti.
Ahmet Altan tutuklandıktan sonra tutukluluğa yapılan itiraz da İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. (EKN)