Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Uluslararası Af Örgütü, Gezi davası kapsamında tutuklu yargılanan Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu’nun serbest bırakılması ve 16 sivil toplumcu hakkındaki suçlamaların düşürülmesi için acil eylem kampanyası başlattı.
Mahkemenin 4 Mart’ta kabul ettiği iddianame uyarınca 16 kişi, 2013’teki Gezi direnişini “yönlendirdikleri” iddiasıyla “hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs” ile suçlanıyor.
TIKLAYIN - Osman Kavala ve 15 Hak Savunucusu İçin Ağırlaştırılmış Müebbet Talebi
Acil eylem kampanyasında, “iddianamenin mesnetsiz suçlamalarla dolu olduğu” ve 16 aydır tutuklu olan Kavala ile 4 aydır tutuklu olan Aksakoğlu’nun “gerçek dışı suçlamalarla özgürlüklerinden keyfi olarak yoksun bırakıldığı” ifade edildi.
“Gezi Parkı protestolarının temel karakteri barışçıldı”
Af Örgütü’nün Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e hitap eden acil eylem metninde şu ifadeler yer alıyor:
“Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu ile diğer önde gelen 14 sivil toplum aktörü hakkında hazırlanan iddianamenin kabul edilmesinden ötürü derin kaygı duyuyorum.
“Gezi Parkı protestolarının temel karakteri barışçıldı ve söz konusu iddianamede ismi geçen kişilerden hiçbirini şiddet eylemleriyle veya toplumsal kargaşayla ilişkilendirebilecek güvenilir bir kanıt sunulmadı.
“Bu iddianame, Gezi Parkı protestolarının tarihini yeniden yazmayı ve Türkiye’nin önde gelen sivil toplum aktörlerini susturmayı hedefleyen mesnetsiz suçlamalarla doludur.
“Suçlanan kişiler kendilerine yöneltilen asılsız suçlamalarla mahkum edildikleri takdirde, şartlı tahliye imkanı olmaksızın ömür boyu hapis cezası ile karşı karşıya kalabilirler.
“Osman Kavala halihazırda 16 aydan uzun bir süredir, Yiğit Aksakoğlu ise yaklaşık dört aydır bu gerçek dışı iddialar nedeniyle tutuklu yargılanıyor ve bu durum, Kavala ile Aksakoğlu’nun özgürlüklerinden keyfi olarak yoksun bırakıldığı anlamına geliyor.
“İddianamenin kabul edilmesi, hem savcılık hem de mahkeme tarafından yargılamanın başlaması için ilgili tüm delillerin toplandığına kanaat getirildiğini gösteriyor ve Osman Kavala ile Yiğit Aksakoğlu’nun süregelen tutukluluk hallerinin keyfiliğini ortaya koyuyor.
“Bu nedenle, size, Osman Kavala ve Yiğit Aksakoğlu’nun derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması ve 16 sivil toplum aktörüne yöneltilen tüm suçlamaların düşürülmesi için yetki sınırlarınız içinde mümkün olan tüm adımları atma çağrısında bulunuyorum.”
* Af Örgütü’nün kampanyasına buradan katılabilirsiniz.
Ne olmuştu?
6 Kasım 2018’de düzenlenen operasyonla akademisyenler Prof. Dr. Betül Tanbay ve Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Anadolu Kültür’ün Yönetim Kurulu Başkanvekili Yiğit Ekmekçi, Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakan Altınay, Genel Koordinatörü Asena Günal ve film yapımcısı Çiğdem Mater ile Meltem Aslan, sivil toplum çalışanları Yiğit Aksakoğlu, Filiz Telek, Bora Sarı, Yusuf Cıvır, Ayşegül Güzel, Hande Özhabeş gözaltına alındı.
12 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde sivil toplum çalışmaları yapan Yiğit Aksakoğlu tutuklandı.
Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı, iş insanı Osman Kavala da aynı soruşturma kapsamında 1 Kasım 2017’den beri tutuklu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yöneticilerinden ve Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı ve avukat Can Atalay ile şehir plancısı Tayfun Kahraman, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Parti Meclis Üyesi Ahmet Saymadi ve Haluk Ağabeyoğlu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 28-30 Kasım 2018 tarihlerinde ifade verdi.
657 sayfalık iddianame 20 Şubat’ta hazırlandı ve 30. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.
16 şüphelinin bulunduğu iddianamede, tüm isimlere “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme (TCK 312/2)” suçlaması yöneltildi.
İddianamede bulunan 16 kişi şöyle: Osman Kavala, Yiğit Aksakoğlu, Ali Hakan Altınay, Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Çiğdem Mater, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi, Mehmet Ali Alabora, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi.
Diğer suçlamalar ise şöyle sıralandı: Mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, Tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi, İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanuna muhalefet, Nitelikli yağma (TCK 149), Nitelikli yaralama (TCK 86), 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nuna muhalefet.
Haklarında suçlama yapılan kişilerin Gezi direnişi eylemlerine 2011’den itibaren hazırlık yaptıkları ve 16 kişinin “tepe yönetim” oldukları iddia ediliyor.
İddianame 4 Kasım’da kabul edildi. İlk duruşma, Silivri’de 24 Haziran 2019’da görülecek.
Kavala’nın AİHM’deki başvurusu halen sonuçlanmazken Aksakoğlu’nun avukatları da Anayasa Mahkemesine başvurdu.
TIKLAYIN - Gözaltına Alınan Hak Savunucuları Kimdir?
(AS)