Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Uluslararası Af Örgütü, 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’nde, Türkiye ve dünyadaki birçok eylem ile gazetecilere özgürlük istedi.
#GazetecilikSuçDeğildir mottosuyla düzenlenen eylemler kapsamında, İstanbul’un Şişli ilçesindeki billboard’lara tutuklu gazetecilerin, gözaltına alınmadan önce yazdıkları tweet’ler asıldı.
Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği’ne de kampanyanın mottosu yerleştirildi, gazetecilere özgürlük talebi dile getirildi.
#FreeTurkeyMedia
Af Örgütü'nün “Gazetecilik Suç Değildir: Türkiye'de Medya Özgürlüğü Üzerindeki Baskılar” adlı bilgi notunun da yayınlandığı Basın Özgürlüğü Günü'nde dünya genelinde birçok şehirde eylemler gerçekleştiriliyor.
250 binden fazla kişi Türkiye'deki tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunan imza kampanyasına katıldı ve geçen ay boyunca binlerce kişi #FreeTurkeyMedia (#GazetecilikSuçDeğildir) kampanyasına destek verdi.
Uluslararası Af Örgütü'nün birçok diğer örgütün desteğiyle yürüttüğü kampanya herkesi Twitter'da “dayanışma fotoğrafı” paylaşmaya çağırıyor.
“Gazetecileri serbest bırakmaya çağırıyoruz”
Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty, “Türkiye'de çok sayıda bağımsız gazeteci demir parmaklıklar ardında, suçlama veya yargılama olmaksızın aylardır cezaevinde tutuluyor veya muğlak terörle mücadele yasaları uyarınca yargılanma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor” açıklamasında bulundu.
“Bugün düşüncelerimiz dünyanın birçok yerinde tutuklu bulunan veya tehdit ve cezalandırılma tehlikesi altında olan tüm gazetecilerle birlikte. Ancak temel odak noktamız özellikle ifade özgürlüğünün acımasızca susturulduğu Türkiye üzerinde.
“Türkiye yetkililerini derhal ve koşulsuz olarak sadece mesleklerini yaptıkları için tutuklanan tüm gazetecileri serbest bırakmaya çağırıyoruz.”
Af Örgütü’nün açıklamasında, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından en az 156 medya kuruluşunun kapatıldığı, yaklaşık 2 bin 500 gazeteci ve medya çalışanının işini kaybettiği ifade edildi.
TIKLAYIN - BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÜÇ AYI: DURUM HAKİKATEN FECİ
TIKLAYIN - BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜNDE 118 GAZETECİ CEZAEVİNDE
Dünyadan gazeteciler de destekliyor
Kampanyayı şimdiden destekleyenler arasında sanatçı Ai Weiwei de bulunuyor.
Onlarca karikatürist de aralarında kendisi de birçok kovuşturmaya tabi tutulmuş Malezyalı ünlü karikatürist Zunar, Birleşik Krallık’tan Guardian gazetesi karikatüristleri Steve Bell ve Martin Rowson gibi karikatüristlerin yer aldığı bir jüri tarafından değerlendirilecek olan çizimleriyle kampanyaya katıldı.
2013 yılında Mısır'da 400 günden uzun süre tutuklu kalan El Cezire gazetecileri Peter Greste, Mohammed Fahmy ve Baher Mohamed de kampanyayı destekleyenler arasında. (AS)
* Uluslararası Af Örgütü'nün "Gazetecilik Suç Değildir: Türkiye'de Medya Özgürlüğü Üzerindeki Baskılar" bilgi notuna buradan erişebilirsiniz.
* Karikatür yarışması hakkında bilgi almak için tıklayın.