Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi, Dünya Çocuk Hakları Günü'nde tüm devletleri çocuk hakları ihlallerini sona erdirmeye ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni (ÇHS) tam olarak hayata geçirmeye çağırdı.
Dün 18. yılına giren ÇHS'yi 191 devlet imzaladı. Türkiye 1995'ten beri sözleşmeyi kabul etmiş durumda.
"Sözleşmeyi onaylayan ülkelerin kendi çocukları konusunda birtakım bağlayıcı yükümlülükler altına girmesi, çocuklar adına umut verici. Ancak tüm dünyada ve ülkemizde ne yazık ki çocuk hakları ihlalleri sürüyor."
Örgüt yaptığı yazılı açıklamada şu noktalara dikkat çekti:
- İran’da çocuklara verilen ölüm cezalarının infazı devam ediyor. İran’da yaşayan Behnam Zare 15 yaşındayken birini öldürmekle suçlanıyor. Zare tutukluluğunun başından beri Adelabad hapishanesinde tutuluyor ve her an infaz edilebilir. UAÖ’nün Mayıs 2007’de yayımladığı rapora göre, İran çocuklara verilen ölüm cezalarını infaz eden son ülke. 1990’dan beri 24 çocuğa ölüm cezası verildi ve infaz edildi; en az 71 çocuk daha sırasını bekliyor.
- Çocuklar sık sık çocuk adaletinin yürütülmesindeki ilgisizlik, suistimal ve şiddetten dolayı acı çekmekte ve çocukları koruması gereken kurumların kendileri çocukların genel ve özel haklarını göz ardı etmekte. Örneğin, Azerbaycan’da Mart 2005’ten bu yana tutuklu bulunan ve başka bir genci öldürmekle suçlanan Ruslan Bessonov, Maksim Genashilkin ve Dmitri Pavlov, tutuklanmalarından bu yana işkence ve kötü muamele gördüklerini iddia ediyorlar. Üçü de zorla itirafta bulunmaya mecbur bırakıldılar.
- Savaş milyonlarca çocuğun gündelik yaşamının bir parçası haline gelmiş durumda. Dünya çapında 18 yaşın altında yarım milyondan fazla çocuk, 85’ten fazla ülkede; hükümetin silahlı kuvvetleri, paramiliterler, sivil milisler ve hükümet dışı farklı gruplar tarafından silah altına alınıyorlar. Bu çocuklardan 300 binden fazlası etkin olarak hükümet silahlı kuvvetleri ya da silahlı siyasi gruplar bünyesinde savaşıyor. İçlerindeki birçok kız çocuğu, savaşmanın yanında cinsel istismara da uğruyor.(EÜ)