Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Uluslararası Af Örgütü Cemal Kaşıkçı'nın öldürülüşünün 100. günü nedeniyle Suudi Arabistan Başkonsolosluğu önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Türkiye temsilcisi ve bianet raportörü Erol Önderoğlu da destek verdi.
Basın açıklamasının ardından sembolik olarak gerçekleştirilen eylemde Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nun bulunduğu Beşiktaş'taki Akasyalı Sokak'ın ismi Cemal Kaşıkçı Sokağı olarak değiştirildi.
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar Sorumlusu Göksu Özahıshalı tarafından yapılan basın açıklamasında Cemal Kaşıkçı'nın Arap dünyasının ifade özgürlüğü savunucusu olduğu vurgusu yapıldı. Kaşıkçı için adalet talep edildi.
2 Ekim 2018'de Kaşıkçı'nın, Suudi yetkililer tarafından zorla kaybedildiği belirtilen açıklamada Kaşıkçı'nın bedeninin halen bulunamadığı aktarıldı.
Af Örgütü: BM soruşturma başlatmalı
"Cinayete dair göstermelik bir soruşturma başlatan Suudi yetkililerin adil ve güvenilir bir süreç yürüteceğine inanmıyoruz. Zulüm Krallığı'nın bugüne kadar barışçıl aktivistlere, gazetecilere ve akademisyenlere yönelik ağır baskı, korkutma ve insanlık dışı cezalar uyguladığına; sesini çıkarları acımasız bir şekilde bastırdığına defalarca tanık olduk.
"Kaşıkçı'nın başına gelenler, Krallığın hak ihlallerinde ne derece acımasızlaşabildiğini ortaya koyuyor. Suudi yetkililer, Kaşıkçı üzerinden dünyanın diğer ülkelerindeki hak savunucuları, gazeteciler ve muhaliflere gözdağı veriyor, korku salıyor.
"Türkiye yetkililerinin Kaşıkçı cinayetinin cezai soruşturulmasına dair çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Ama tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşen Kaşıkçı cinayeti ayrıca uluslararası bir soruşturmaya da konu olmalıdır.
"Uluslararası Af Örgütü olarak Kaşıkçı cinayetinin ve bu cinayet çerçevesinde işlenen işkence ile diğer suç ve ihlaller hakkında bağımsız bir Birleşmiş Milletler soruşturması başlatılması için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.
"Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi olarak, 3 aydan uzun bir süre önce katledilen Kaşıkçı için BM'den soruşturma talep edilmesine yönelik çağrımızı tekrarlıyoruz."
Basın açıklamasının ardından Konsolosluğun bulunduğu ve Kaşıkçı'nın son görüldüğü sokak olan Akasyalı Sokak'ın adı sembolik olarak "Cemal Kaşıkçı" olarak değiştirildi. Bu eylemle hak savunucuları Kaşıkçı için adalet taleplerini yinelediklerini bildirdi.
Önderoğlu: Türkiye'deki soruşturma desteklenmeli
Basın açıklamasının ardından bianet'e konuşan RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu uluslararası toplumun Türkiye'deki soruşturmayı destekleyici önlemler alması gerektiğini söyledi.
"Cemal kaşıkçı cinayetinin üzerinden 100 gün geçti ve bedeni hala bulunamadı. Suudi Arabistan Türkiye'deki soruşturmanın akıbetini sekteye uğratmak için alelacele kurulan bir mahkemeyle sanık diye belirlediği kişileri asma ve gerçekleri karartma peşinde.
"Bu soruşturma uluslararası toplumun kontrolünde ilerleyen bağımsız, tarafsız ve tüm boyutları ele alan bir soruşturma haline getirilmezse korkarız ki hiçbir zaman Cemal Kaşıkçı cinayetinde olup biteni her yönüyle öğrenemeyeceğiz.
"Başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası toplumun, Suudi Arabistan ve bu dosyanın ilerlemesini sekteye uğratan güçler üzerinde etkisini gösterip Türkiye'deki soruşturmayı destekleyici önlemleri alması gerekiyor. Bu dosyadan gerçeğin ortaya çıkmasının tek yolu da budur." (HA)