Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) egitimsen.org.tr adresinden erişilen İnternet sitesi, Harun Yahya mahlaslı Adnan Oktar'ın (Adnan Hoca) şikayeti üzerine, Gebze 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin aldığı bir karar üzerine dün (24 Eylül) kapatıldı.
Eğitim-Sen'in sitesi, sendika Genel merkezinin 28 Şubat'ta okullara ücretsiz gönderilen Harun Yahya imzalı evrim teorisine karşı yaratılışı savunan Yaratılış Atlası ile ilgili yayımladığı "Yaratılış Atlası ile ne amaçlanıyor?" başlıklı basın açıklaması nedeniyle erişime kapatıldı.
Erişim yasağı kararının daha önce herhangi bir uyarı veya tebligat yapılmadan verildiğini açıklayarak uygulamayı "hukuk dışı" olarak nitelendiren Eğitim-Sen, sendika avukatlarının kararın geri alınması için girişimlerini sürdürdüklerini bildirdi.
İlk değil
Oktar'ın şikayetlerini değerlendiren mahkemeler, Nisan 2007'den bu yana Ekşi Sözlük, superpoligon.com ve WordPress.com sitelerine de yasak getirmişti.
Şişli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, aynı gerekçeyle evrimci yazar Prof. Richard Dawkins'in richarddawkins.net adresli sitesini de tedbiren erişime kapatmıştı.
Ayrıca 18 Eylül'de de Gebze 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 4 Eylül 1990'da uğradığı bir silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren yazar Turhan Dursun adına açılan turandursun.com sitesine de yasak koydu. Ancak kararın kimin girişimiyle alındığı bilinmiyor.
Site yetkililerinden yapılan açıklamada, "Daha önce www.richarddawkins.net sitesinin yasaklanmasıyla ilgili olaya taraf olduğumuzu ilan etmiştik. Elbette taraf olmamızın bedelini de bize ödetmeye çalışacaklardı" denildi; kararla ilgili bilgilendirilmedikleri ifade edildi.
"Türk Telekom yetkilileri açıkça bir suç içerisindedirler. Mahkemenin ismiyle karar numarasını asabilmek o kadar da zor olmasa gerek. Ama onların derdi ifade özgürlüğünü engellemektir. Hukuki haklarını savunmalarını da engellemeye çalışıyorlar."
AFP Haber Ajansı, Türkiye'de bu yıl aralarından youtube.com'un da bulunduğu 850 sitenin erişimine engel konduğunu, 5651 Sayılı Yasanın Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na mahkeme sonucunu beklemeden sitelerin erişimini engelleme yetkisi verdiğini duyurdu.
Devrimciler.com sitesi de, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 21 Ağustos'ta aldığı bir kararla yasaklandı.
Mayıs 2007'de ortak bir bildiri yayımlayan Türkiye'deki bilişim konusunda uzmanlaşmış 20 sivil toplum kuruluşu, 4 Mayıs 2007'de kabul edilen 5651 Sayılı Yasanın ifade özgürlüğü anlamında çokça sakınca içerdiğini, yasanın bürokratik bir yapıya yargısız sansür yetkisi verdiğini duyurmuşlardı.
Bilgisayar Yazılım Meslek Birliği (BİYESAM), Bilişim Muhabirleri Derneği (BMD), Linux Kullanıcıları Derneği (LKD), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve Tübider Bilişim Sektörü Derneği'nin (TÜBİDER) de imzasını taşıyan ortak bildiride, ifade özgürlüğünü korumasını istediler; bürokratik bir yapıya yargısız sansür yetkisi verdiğini açıkladılar. (EÖ/EÜ)