"Bu siteye erişim mahkeme kararı ile engellenmiştir.”
Dün Gazete Vatan’ın İnternet sitesine girenler bu uyarıyla karşılaştılar. Site, kamuoyunda "Adnan Hoca" olarak tanınan "Harun Yahya" mahlaslı Adnan Oktar’ın şikayeti üzerine Silivri 1. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından geçici bir süreyle kapatıldı.
Mahkeme, siteye erişimin engellenme kararını sitede Oktar’la ilgili yayımlanan okur yorumları nedeniyle verdi. Oktar’ın avukatları tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, gazetevatan.com sitesinde yayınlanan herhangi bir haber içeriğinden söz edilmiyor.
gazetevatan.com’dan konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Bu engelin nedeni kamuoyunda 'Adnan Hoca' olarak bilinen Adnan Oktar'ın, 'cemaati' hakkında sitemizde yayınlanan haberler üzerine aldırdığı bir mahkeme kararıdır. Konuya ilişkin hukuki mücadelemiz sürüyor.”
Oktar 61 sitenin erişimini engelletti
gazetevatan.com Oktar tarafından erişimi engellenene ilk site değil. Oktar'ın şikayetlerini değerlendiren mahkemeler, Nisan 2007'den bu yana eksisozluk.com, superpoligon.com ve wordpress.com sitelerine de yasak getirmişti.Şişli 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, aynı gerekçeyle evrimci yazar Prof. Richard Dawkins'in richarddawkins.net adresli sitesini de tedbiren erişime kapatmıştı.
Ayrıca 18 Eylül'de de Gebze 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 4 Eylül 1990'da uğradığı bir silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren yazar Turhan Dursun adına açılan turandursun.com sitesine de yasak koydu. Ancak kararın kimin girişimiyle alındığı bilinmiyor.
Son bir yılda 1112 site engellendi
youtube.com, dailymotion.com, eksisozluk.com, googlegroups.com, egitimsen.org.tr, geocities.com, wordpress.com, turandursun.com, devrimciler.org ve diğerleri.
Türkiye’de son bir yılda çeşitli nedenlerle 1112 site erişime engellendi. Bu sitelerden 861’i res’en (şikâyet olmadan Telekomünikasyon Kurumu kararıyla) 251’i yargı kararıyla sansürlenen sitelerin gerekçeleri çeşitlilik gösteriyor. Bunlardan 415’i ‘Çocukların cinsel istismarı’, 390’ı ‘Müstehcenlik’, 79’u ‘Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama’, 51’i ‘Atatürk aleyhine işlenen suçlar’, 25’i ‘bahis ve kumar’, 12’si ise ‘Fuhuş’ gerekçesiyle erişime engellendi.
Mayıs 2007'de ortak bir bildiri yayımlayan Türkiye'deki bilişim konusunda uzmanlaşmış 20 sivil toplum kuruluşu, 4 Mayıs 2007'de kabul edilen 5651 Sayılı Yasanın ifade özgürlüğü anlamında çokça sakınca içerdiğini, yasanın bürokratik bir yapıya yargısız sansür yetkisi verdiğini duyurmuşlardı.
Bilgisayar Yazılım Meslek Birliği (BİYESAM), Bilişim Muhabirleri Derneği (BMD), Linux Kullanıcıları Derneği (LKD), Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve Tübider Bilişim Sektörü Derneği'nin (TÜBİDER) de imzasını taşıyan ortak bildiride, ifade özgürlüğünü korumasını istediler; bürokratik bir yapıya yargısız sansür yetkisi verdiğini açıkladılar.(BÇ)