Haberin Kürtçesi için tıklayın
“Kürt Yayıncılığında Dergicilik” Webinar Dizisi “Soğuk Savaş Gölgesinde Avrupa’da Kürt Mücadelesi: Siyasi Kültürel Ağların Yaratılmasının Bir Aracı Olarak Dergiler” webinarı ile devam etti. Derya Aydın’ın kolaylaştırıcılığını yaptığı etkinlikte Adnan Çelik 1949 yılından itibaren Kürtler’in Avrupa’da kurduğu dernek ve kuruluşlar tarafından yayınlanan dergilere odaklandı.
Çelik Kürtlerin ve dostlarının 1949 yılından itibaren çeşitli kuruluşlar oluşturduklarını belirtti ve bunların Avrupa’da yürütülen Kürdoloji çalışmalarından sonra ortaya çıktığını kaydetti. “Avrupa Kürt Öğrenci Topluluğu”, “Avrupa Kürt Öğrenci Derneği”, “Avrupa Kürdistan Demokrat Partisi Örgütü”, “The Finnish Kurdistan Committee”, “Bahoz: Kürdistan Devrimci ve Mücadeleciler Örgütü” adlı oluşumların yanı sıra pek çok başka oluşum oduğunu ifade eden Çelik, İsmet Şerif Vanlı, Hemreş, Kamuran Bedirxan, Nuredin Zaza ve Dr. Qasimlo’nun bu hareketlere öncülük yaptığını söyledi.
Bu isimlerin çıkardığı dergilere örnek olarak da Bulletin dua Centre d’etudes kurdes, Hêviya Welêt, Karwan, Çiya, Kurdistan, Bahoz, Dengê Kurdistan, Pirşîng, Ronahî gibi dergileri örnek gösteren Çelik, bunların dillerinin Kürtçe’nin yanı sıra İngilizce, Fransızca, Arapça ve diger Avrupa ülkelerinin dillerinde olduğunu kaydetti.
Adnan Çelik dergi çıkaranların çoğunlukla 1961 yılında Mustafa Barzani öncülüğünde Irak Kürdistan Bölgesinde gerçekleşen “Eylül Devrimi”nin, Hawar dergisinin, Kurdolojî û Sovyet Komünizminin ve Üçüncü Dünya Hareketlerinin etkisinde kaldığını ifade etti.
Çelik Türkiye’nin o tarihlerde yayınlanan dergilerin Türkiye sınırları içerisine girişini de yasakladığını sözlerine ekledi. (FD)