“Ağır hastalığı bulunan mahpusların cezaevinde tek başına tutulmasından, kanser hastalarının hastaneye götürülmemesine kadar hapishanelerde birçok sorun yaşanırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı, iş insanı Ömer Faruk Kavurmacı’nın özel hastane raporuyla tahliye edilmesi tartışma yarattı.”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, hasta mahpuslarla ilgili Meclis araştırması açılmasını talep etti.
TIKLAYIN - "HAPİSTE EN AZ 31 EPİLEPSİ HASTASI DAHA VAR"
Araştırma önergesinde Adalet Bakanlığı verilerini de paylaşan Tanrıkulu, hapishanelerde “ölüm sınırına gelmiş olan 1086 kişi olduğunu” yazdı.
En az 841 Adli Tıp raporlu hasta mahpus
Önergede şu bilgiler yer aldı:
* Adalet Bakanlığı’nın verdiği yanıta göre, Şubat 2017 itibarıyla, Adli Tıp Kurumu raporuyla ağır ve sürekli hastalığı belgelenen tutuklu ve hükümlü sayısı, 31’i kadın 841. Henüz Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alamayanlar ve rapor almayı bekleyenler bu rakama dahil değil.
* Ceza infaz kurumları tarafından yapılan bildirimlere göre, hastalık nedeniyle tahliye edilmeyi bekleyenlerin 795’i hükümlü, 46’sı tutuklu.
Hastane rapor veriyor, Adli Tıp kabul etmiyor
* Adalet Bakanlığı’nın “cezanın ertelenmesi için en az üç hekim imzalı sağlık kurulu raporu düzenlenen tüm devlet veya üniversite hastanelerinin raporları kabul edilmektedir” açıklamasına karşın Adli Tıp Kurumu tarafından ceza tehiri için uygun görülmeyen raporların sayısındaki artış dikkati çekici.
* Son beş yılda ceza ertelenmesi için tam teşekküllü devlet veya üniversite hastanelerinden, ağır hastalıklarına ilişkin rapor almalarına karşın, talepleri Adli Tıp Kurumu tarafından uygun bulunmayan tutuklu ve hükümlü sayısı çok yüksek.
* Adalet Bakanlığı’nın paylaşmış olduğu verilere göre, hapishanelerde bu şekilde raporu bulunan 1086 hasta mahpus var.
Beş yılda 451 mahpus cezaevinde öldü
* Yine Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre son beş yılda ağır hastalığı Adli Tıp Kurumu tarafından belirlenen 451 tutuklu ve hükümlü cezaevinde hayatını kaybetti.
* Sadece 2016 yılında 172, 2017 yılının ilk üç ayında 20 tutuklu ve hükümlü hastalık nedeniyle cezaevinde öldü.
* Hastalığı nedeniyle hapishanede hayatını kaybeden tutuklu ve hükümlülerin yıllara göre dağılımı şöyle: 2013 yılında 51, 2014 yılında 63, 2015 yılında 145, 2016 yılında 172, 2017 yılının ilk iki ayında 20.
Hastalar “güvenlik riski var” diye bırakılmıyor
* Adalet Bakanlığı’nın açıkladığı veriler hasta tutuklu ve hükümlülerin cezasının ertelenmesi için Adli Tıp Kurumu raporunun yeterli olmadığını da ortaya koyuyor.
* Hayati risk taşıyan veya hayatını tek başına sürdüremeyeceği Adli Tıp Kurumu tarafından belirlenen, ancak emniyet birimlerince, savcılıklara “toplum güvenliği için tehlikelidir” yönünde görüş bildirildiği için ceza ertelenmesi kararı işleme konmayan 10 mahkum var.
* Bu 10 mahkumdan biri, 15 Şubat 2016’da hükümlü bulunduğu Amasya Cezaevinde hayatını kaybetti.
Beş yılda 832 tahliye
* Bakanlık verilerine göre, son beş yılda ağır hastalığı nedeniyle tahliye edilen mahpus sayısının 832.
* 2013 yılında 162; 2014 yılında 130; 2015 yılında 282; 2016 yılında 224 ve 2017 yılında 34 mahpus tahliye edildi. Bu kişilerin 31’i kadın, 801’i erkek tutuklu ve hükümlüydü.
“Suçları ne olursa olsun…”
Tanrıkulu, “Bu tablodan da anlaşılacağı üzere ceza infaz sistemindeki sorunlar ve bürokratik işlemlerin yavaşlığı, ağır hasta olan tutuklu ve hükümlülerin hayatını tehdit ediyor” dedi.
“Üzerlerine atılı suç ne olursa olsun tutuklu ve hükümlülerin, sağlıklarının, can güvenliklerinin devlet güvencesi altında olduğu yasalarla ve ulusalarası anlaşmalarla benimsenmiştir. Bu kural tartışmasız bir biçimde en temel insan haklarındandır.” (AS)