Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu, dördüncü evrede kanserli mahkum Güler Zere'nin serbest bırakılmasıyla ilgili kararını yine veremedi.
Zere'nin avukatı Oya Aslan'ın bianet'e verdiği bilgiye göre, Genel Kurul dünkü (10 Eylül) toplantısında Zere'nin son durumunu ve tedavisinde izlenecek kulak burun boğaz bölümü ve onkoloji bölümü raporlarının Adana'dan istenmesine karar verdi.
"3 Eylül'den 10 Eylül'e kadar ne yaptılar?"
Ancak Aslan bu duruma itiraz ediyor. Genel Kurul'un 27 Ağustos'taki toplantısının ardından istediği belgeleri, Adana'daki Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi'nin hızla gönderdiğini, bu belgelerin İstanbul'a 3 Eylül'de ulaştığını belirtiyor ve soruyor:
"Bu belgelerin eksik olduğunu saptamak için yedi gün geçirdiler. Halbuki hemen karar verip eksik belgeleri isteyebilirlerdi. 3 Eylül'den 10 Eylül'e kadar ne yaptılar?"
Genel Kurul'un ek belgelerle ilgili isteğinin Adana'ya dün ulaştığını öğrendiklerini söyleyen Aslan, belgelerin tamamlanmasının ardından Genel Kurul'un yenide toplanmasına gerek kalmadan karar verilmesi olasılığı bulunduğunu da ekledi.
Zere'nin radyoterapisi bitti
Balcalı'da mahkum koğuşunda tutulan Zere'nin radyoterapisinin sona erdiğini, doktorlarının radyoterapiden kaynaklanan sancıların bir süre devam edeceğini söylediğini aktaran Aslan, Zere'nin durumu için "Halsizlik, boğazında yanmalar, vücudunda çeşitli şişlikler var; yemek yiyemiyor" dedi.
Aslan, yaklaşık üç ay sonra Zere için yeniden kanser taraması yapılacağını ve bundan sonra nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verileceğini öğrendiklerini de aktardı.
Zere aylardır karar bekliyor
Damakta başlayan kanseri vücuduna yayılan Zere için Elbistan savcılığı Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı'ndan rapor istedi. Çukurova Adli Tıp, 22 Haziran tarihli raporda Zere'nin "ağır özürlü sayıldığı, yaşamının ağır risk altında olduğu, bir başkasının bakım ve gözetimine muhtaç olduğu, radyoterapi de içerecek yoğun ve ağır tedavinin cezaevi koşullarında yerine getirilmesinin mümkün olmadığı, iyileşinceye kadar cezasının ertelenmesinin uygun olacağı"nı yazdı.
Savcılık bunun üzerine 25 Haziran'da hastanenin mahkum koğuşunun uygun olup olmadığını sordu ve olmadığı yanıtını aldı. Bunla da yetinmeyen savcılık Zere'yi 14 saatlik yolculukla İstanbul Adli Tıp Kurumu'na muayene için gönderdi. ÇHD, bu tutumu nedeniyle savcı için de suç duyurusunda bulunmuştu.
Başkanlığını, daha önce işkenceyi gizlediği için İstanbul Tabip Odası'nın meslekten men cezası verdiği Nur Birgen'in yaptığı İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu, raporda Zere'nin hastanenin mahkum koğuşunda tedavi olabileceğini yazdı.
Şu an Balcalı Hastanesi'ndeki koğuşta tutulan Zere, bu rapor için yapılan muayenenin üstün körü olduğunu anlatmıştı. (TK)