Hasta ve sol bacağı olmayan mahpus Salih Şimşek 19 ay hapishanede kaldıktan sonra, mahkemenin yeniden yargılama kararı vermesi üzerine tahliye oldu.
Avukatı Kemal Üner bianet’e yaptığı açıklamada, Şimşek’in şeker, tansiyon, kalp rahatsızlıkları bulunduğunu, daha önce kalp krizi geçirdiğini, hapiste kaldığı sürede iki kez birer hafta hastanede kaldığını anlattı. Tedavi için hastaneye götürülürken "Biji Serok Apo" sloganı attığı için de dört ay disiplin cezası aldı.
Şimşek, cezaevinde günlük ihtiyaçlarını arkadaşlarının yardımıyla karşılayabildiğini söyleyerek sağlık sebepleriyle tahliyesi için Adli Tıp Kurumu’na başvurmuştu. Adli Tıp Kurumu ise Şimşek hakkında “cezaevinde kalabilir” raporu verdi.
Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin infaz durdurma ve yeniden yargılama kararının ardından tahliye edildi.
Şimşek de tahliye olduktan sonra yaptığı açıklamada, Adalet Bakanı ve hükümet yetkililerine tüm hasta mahpusların biran evvel serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Davadan ceza alan tek sanıktı
Şimşek 96 kişiyle birlikte yargılandığı davada ceza verilen tek sanık oldu.
Şimşek, 2011’de dönemin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) öncülüğünde kurulan Demokratik Çözüm Çadırı eyleminde 96 kişi ile birlikte gözaltına alındı. “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" ve "2911 sayılı toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa uymamak" suçlamalarıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Şimşek o dönem avukatı olmadığı için cezanın bozulması talebiyle Yargıtay’a başvuramadı. Birlikte yargılandığı 96 kişi Yargıtay’a başvurdu ve hepsi beraat etti. davadan tek ceza alan kişi Şimşek oldu.
Avukat Kemal Üner, Şimşek’in yeniden yargılanması talebiyle karara itiraz etti. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi Üner’in itirazını kabul etti, infaz durdurma ve yeniden yargılama kararı verdi.
Şimşek bu kararın ardından tahliye edildi.
Avukat Üner, “Yeniden yargılama devam edecek. Diğer tüm sanıklarda olduğu gibi Şimşek’e de beraat verilmesini bekliyoruz” dedi.
Şimşek de demokratik ve barışçıl bir eyleme katıldığı için suçlandığını, hiçbir suç işlemediklerini söyledi.
Adalet Bakanlığı verilerine göre 2013’te 14 mahpus, Adli Tıp’tan rapor beklerken hayatını kaybetti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi Cezaevi Komisyonunun son raporuna göre, hapishanelerde 242’si ağır olmak üzere 653 hasta mahpus var. (AS)