Bursa'nın Osmangazi İlçesi Güneştepe Mahallesi'nde at pisliği yüzünden çıkan kavga Romanlara karşı linç girişimine neden oldu.
Bursa Roman Kültürünü Araştırma Geliştirme ve Yardımlaşma Derneği'nin kurucusu Orçun Zolun, "Romanlar, 'bize ırkçılık yapıldı' diyor. Diğer mahalleli, 'Romanlar sürekli problem çıkartıyor' diyor. Problemler linçle mi çözülmeli?" diyor.
Roman Forumu'ndan Hacer Foggo, "Türkiye'nin herhangi bir yerinde yaşanan adli bir olay Roman mahallesinde geçiyorsa mutlaka onların göç ettirilmek istenmesiyle sonuçlanır" diyor.
Söz konusu olay şöyle yaşandı. Evvelsi akşam at pisliği yüzünden çıkan kavgada bir Roman’ın silahla ateş edip 16 yaşındaki genç kadını yaralaması üzerine mahalleli Romanların oturduğu evleri taşa tuttu, barakalarını yıktı ve at arabalarını ateşe verdi.
Çıkan saçmalardan yaralanan genç kadın hafif yaralı şekilde kurtuldu. Olaylar çevik kuvvetin müdahalesi ile sona ererken linç girişiminde bulunan 20 kişi gözaltına alındı.
Romanlar tedirgin
Orçun Zolun, olayın geçtiği Güneştepe mahallesinde 20 haneden oluşan Romanların korku içinde beklediklerini söyledi.
Zolun, onbinlerce Roman'ın yaşadığı Bursa'da uzun süredir farklı mahallelerde böyle sorunlar yaşandığına ve durumun vehametine dikkat çekiyor.
"Son olayda iki taraf da farklı konuşuyor. Romanlar 'bize Irkçılık yapıyorlar' diğerleri de Romanlar sürekli problem çıkarıyor' diyor. Problemler linç ile mi çözülecek?
"Mahalleliden biri 'dışarıda tüpü yakmış yemek yapıyor' diyor. Bize doğal gelen şeyler diğerlerine çok itici geliyor. Yüzyıllardır bu insanlar böyle yaşıyordu. Roman mahalleleri yıkılmadan önce kimse bu insanların kültürünü bilmiyordu. Şimdi Romanlar sağa sola dağılmaya başladı ve diğerlerinin içine karıştılar."
"Romanların entegrasyonu şart"
Romanların zamana, teknolojiye ayak uyduramayan kalaycılık, demircilik, sepetçilik, süpürgecilik gibi mesleklerini yitirmesiyle işsizlik ve yoksulluk yaşadığına dikkat çeken Zolun, şöyle devam etti.
"İşte son olayda gördüğümüz gibi mahalleli, bu devirde at besliyor, sağa sola pisliyor diye çeşitli bahanelerle saldırabiliyor. Sıfırdan bir nesil yaratmak gerekiyor. İlkokuldan itibaren Romanların diğer kesimlerle entegrasyonunu sağlayacak bir eğitim almaları gerekiyor. Meslek edindirme ile istihdam yaratılmalı. Bunları kaç kere yerel yöneticilere söyledik. Ancak olayın ciddiyetini anlamıyorlar ve projelerimize karşı direnç gösteriyorlar. Biz devlet eli olmadan bunu tek başımıza yapamayız."
"Nefret adli olaylarda ortaya çıkıyor"
Hacer Foggo, adli olaylarda Romanlara karşı olan nefret ve ayrımcılığın ortaya çıktığını söylüyor.
"Türkiye'nin her yerinde adli olaylar olabilir. Ama bu Roman mahallesindeyse hemen lince ve göç ettirmeyle sonuçlanıyor. Bu da Romanları seviyoruz söyleminin ne kadar sahte olduğunu gösteriyor. Mutlaka devlet ayrımcılık konusunda her yerde eğitim verilmeli. Ayrımcılık yasası çıkartılmalı." (NV)