Fotoğraf: Gerger Fırat Gazetesi
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Adıyaman’da ‘yetki belgesi’ almadan ve ‘bildirimde bulunmadan’ ticaret yapmaları yasaklanan tütün üreticilerinin yaptığı eylemde gözaltına alınanlardan 10’u tutuklandı.
Tutuklama haberini CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, sosyal medya hesabından duyurdu. Tutdere çiftçilerin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten ve ‘suça azmettirme’den tutuklandığını söyledi.
Tutdere, Twitter’da “Adıyaman'da tütün ticaretine hapis cezası getiren yasanın yürürlüğe girmesine tepki gösteren, anayasal haklarını kullanan 10 tütün üreticisi anayasa ve kanuna aykırı olarak, keyfi bir kararla tutuklandılar. Yabancı çiftçiye ödül, yerli çiftçiye hapis. Bu mu sizin adaletiniz?” diye yazdı.
"Ismarlama karar"
Ardından Meclis’e bir basın toplantısı düzenleyen Tutdere cezaevine konulan tütün üreticilerinin serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Adıyaman'da, yasal düzenleme nedeniyle mağduriyet yaşayan tütün üreticilerinin, hiçbir şiddet unsuruna başvurmadan ve dertlerini anlatmak için eylem düzenlediğini ifade etti.
Tutdere, ceza davalarına bakan bir avukat olduğunu dile getirerek, bu kişilerin cezaevine konulmasına gerekçe oluşturabilecek suçları olmadığını belirtti ve şunları söyledi:
"Ismarlama bir kararla tütün üreticileri tutuklandı ve cezaevlerine gönderildi. Oysa, o çiftçiler ellerinden ekmeklerinin alınmasını protesto için yollara dökülmüştü. Bu yapılan yasal değil. Çünkü isnat edilen suça göre tutuklama yasal değil.
4. Yargı Paketiyle tutuklama için somut delil hükme bağlandı ancak AKP'nin yarattığı yargının, kanunları okumadığını görüyoruz. Ismarlama bir kararla tütüncüyü cezalandırmak, sorunu çözmeyecek. Adıyaman'da cezaevine konulan tütün üreticileri serbest bırakılmalı. Bu yoldan vazgeçin, tütüncüyü dinleyin, taleplerini alın, yasal çalışmalarla mağduriyete son verin."
Tutuklanan çiftçilerin isimleri şöyle: Abuzer Çalgan, Ali Yaprak, Cemal İlik, Ozan Özer, Bülent Göksu, Mehmet Yaylagül, Mehmet Neytullah Alagöz, Mustafa Sonkaya, Tugay Yıldız, Abdurrahman Özbayrak
Ne olmuştu?
Tütün üreticilerinin yetki belgesi almadan ve bildirimde bulunmadan ticaret yapması 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yapılan düzenlemeye 1 Temmuz'dan itibaren yasaklandı.
Düzenlemeyle göre tütün üreticileri ve satıcılarının Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yetki belgesi alması istendi. Yasa belgesiz ticaret yapanlara 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörüyor.
Yasayla birlikte Adıyaman, Malatya ile Bingöl'de tütün üreticileri ve satıcıları eylem yapmaya başladı. Seslerini duyurmaya çalışan tütün emekçileri yasanın geri çekilmesini isterken 9 ve 10 Temmuz’da evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Adıyaman Sulh Ceza Hakimliği gözaltına alınanlardan 10'unu tutukladı. (HA)