Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi Harmanlı beldesine Sanko şirketinin kurmak istediği termik santrala karşı yurttaşlar dava açtı.
Söz konusu termik santral projesiyle ilgili birçok itiraz var.
* 1. derece deprem bölgesinde yer alan proje için etüd çalışması yapılmamış.
* Etrafında 1. derece doğal sit alanı göller bulunan proje sahasının koruma imar planı yok.
* Atıkları tehlikeli termik santral sahası Antep’in içme ve kullanma suyunu temin eden Kartalkaya Barajı havzası sınırlarında yer alıyor.
Belediye Meclisi'nden ret ve kabul
Harmanlı Belediye Meclisi, termik santral projesi plan teklifini önce reddetti ardından Sanko şirketinin "ÇED olumlu kararımız var" demesi üzerine 5 Kasım 2014’te “Nazım ve Uygulama İmar Planının meclisimizce kurum görüşleri, jeolojik etütler ve haritası yapılması şartıyla onaylanmasında bir sakınca olmadığı” notuyla kabul etti.
Gölbaşı Çevre ve Doğa Koruma Derneği, termik santral projesine olanak veren Harmanlı Belediye Meclisinin kabul ettiği 1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planlarının iptali için dava açtı.
Rüzgar, güneş desteklenmeli
Gölbaşı Çevre ve Doğa Koruma Derneği'nin dava dilekçesinde projeye itirazlar şöyle sıralandı:
* Adıyaman-Şanlıurfa-Diyarbakır Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda termik santral kurulabilmesine ilişkin bir hüküm bulunmuyor.
* Aksine bölgede rüzgar, güneş ve jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanıldığı enerji üretim modellerinin desteklenmesi öngörülüyor.
Kamu sağlığını tehdit ediyor
* Termik santral atıkları tehlikeli atıklardır. Proje sahası Antep’e içme ve kullanma suyu temin eden Kartalkaya Barajı’nın uzun mesafeli koruma alanı sınırları içerisinde yer alıyor.
* Projesi kapsamında yapılması planlanan kül depolama sahasının, 1 km uzağında Akçakaya Köyü bulunuyor. Termik santral proje sahasının su havzası üzerinde bulunması, Kartalkaya içme suyu baraj gölü havzasının uzak mesafeli koruma alanı içinde olması, yerleşim alanlarına yakın olması, tehlikeli atıkların depolandığı kül depolama sahasının en az 1 km uzak olma yasağını ihlal etmesi, sınır değer nedeniyle kamu sağlığını tehdit edici nitelikte olması hukuka aykırılık teşkil ediyor.
1. derece doğal sit alanı
* Proje sahası; Göksu Çayı’na 3100 m, sulak ekosistem vasfı taşıyan Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı içinde kalan Gölbaşı Gölü’ne 5700 m uzaklıkta. Kültür Bakanlığı Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile Gölbaşı Gölü, İnekli Gölü ve Azaplı Gölleri 1. derece doğal sit alanı olmasına rağmen Koruma Amaçlı İmar planı yok, ilgili kurumlardan rapor alınmamış.
Araştırmadan ÇED verilmiş
* Proje alanı, 1. Derece deprem bölgesinde. Ancak, bölgenin riskleri araştırılmamış. Jeolojik etütler ve haritası bulunmadan imar planları onaylanmış.
* Harmanlı Belediyesi Meclisi, proje sahasının arazi durumuna, bitki örtüsüne, endemik bitki türlerinin bulunup bulunmadığına, alanın flora ve fauna bilgisine dair analiz, araştırma ve çalışmalar yapmamış. Şirket tarafından da, bahsi geçen alana ilişkin alan çalışması yapılmamış, güncelliği tartışılır literatür bilgileri verilen ÇED raporu hazırlanmış. (NV)