2019’da yapılacak seçimler öncesi seçimlerin adil ve güvenli olması için, toplumsal muhalefetin ortak hareketini teşvik eden Taban İnisiyatifi, çalışmalarına başlıyor.
“Mesele seçim meselesi değil, hepimizin geleceği meselesi” çağrısıyla yola çıkan inisiyatifin bildirisi “daha etkin ve yaygın bir demokrasi mücadelesi için” herkesi ortak soruları sormaya davet ediyor:
* İktidar bloğu karşısında muhalefetin başarı kazanabilmesi için neler yapılmalı, hangi tutum ve davranışlar sergilenmeli?
* 16 Nisan referandumunda ortaya çıkan “halk iradesi gaspının” tekrar yaşanmasını önlemek için nasıl bir seçim güvenliği sağlanmalı?
“İrade gaspının kanunlaştırılmasına karşı” seçim güvenliği
Taban İnisiyatifi’nden Koray Türkay süreci nasıl yürüteceklerini ve bu oluşumla amaçladıklarını şöyle anlatıyor:
"Bizler bu girişimde bulunan insanlar olarak çeşitli bireyler, demokratik kitle örgütlerinde çalışan partili, partisiz insanlarız.
“16 Nisan'da gasp edilmiş bir halk iradesi var. Şu anda da her bakımdan çok sıkışmış ve kendini bekası için iktidara gelmeyi elzem gören bir iktidar var. Bu iktidar referandumda yaşanan irade gaspını kanunlaştırmak ve kendini garantiye almak istiyor.
"298 sayılı seçim kanununda halkı sandığın başından gözlemci, denetçi olarak uzaklaştırmaya dönük bir uyum yasası getirilmeye çalışılıyor. Bunu ilk önce Yüksek Seçim Kurulu Kanunu'nu değiştiren bir Kanun Hükmünde Kararname yayınladılar. Fakat koydukları yer yanlıştı.
Seçim güvenliği için insan gücü
“298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri Kanunu'na koyulması gerekiyordu. O nedenle KHK'dan çektiler. Ancak ilk uyum yasasında bu konunun tekrar gündeme geleceğini bizler biliyoruz. Biz eğer böylesine niyetler varken hiçbir şeyle uğraşmazsak seçimler çok rahat yapılır.
“Yani daha önce olduğu gibi irade gaspıyla iki buçuk milyon oyun yer değiştirmesi söz konusu olur. O nedenle en asgarisinden seçim güvenliğinin sağlanabilmesi için insan gücü gerekiyor.
Halkın teşvikiyle muhaliflerden ortak aday
"Seçimden başka memlekette gündem yok demiyoruz ama bu kesinlikle es geçilecek bir konu değil. Muhalif partilerin adaylarda ortaklaşması gerektiğine inanıyoruz ve bunun da halkın inisiyatifiyle onları teşvik ederek gerçekleşeceğini düşünüyoruz.
“Eğer bu inisiyatif nicel ve nitel olarak etkin olursa muhalefeti bu amaca olumlu yönde zorlayacak.
"Taban İnisiyatifi hiçbir zaman partiler üstü ya da yeni bir siyasi organizasyon ya da oraya giden bir oluşum değildir. Sadece zamanın dinamizmine uyan bir inisiyatiftir."
Taban İnisiyatifi 20 Ocak’ta toplanıyor
İnisiyatif, 20 Ocak Cumartesi günü 16.00’da Şişli’deki Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde ilk buluşmasını gerçekleştirecek. Toplumun tüm kesimlerine çağrısı şöyle:
“16 Nisan sonrasında yaşana süreç, referandumda tercihi ne olursa olsun toplumun bütün kesimlerinde, yaygın bir karamsarlık ve geleceksizlik duygusunun yerleşmesine neden oldu.
“Bizler, bu geleceksizlik duygusundaki milyonların içinde ve bu sürecin sona ermesini isteyenleriz. Sorulara birlikte cevaplar bulmayı ve aldığımız kararlar doğrultusunda yol almayı hedefliyoruz” (TP)