Adana'da Sabancı Holding'e ait olan HiltonSa otelinde yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, işçilerin örgütlü olduğu Türkiye Otel, Lokanta ve Eğlence Yerleri İşçi Sendikası (OLEYİS) grev kararı aldı.
Otele grev kararının asılmasının ardından işveren grev kararının oylanmasını istedi. İşverenin oylama öncesi işçilere birikmiş ikramiyelerini de dağıtmasının ardından yapılan oylamada, greve 182 işçi "evet" derken "hayır" oyları 34'te kaldı.
OLEYİS'in grev kararı ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, Adana Hilton Sa işveren temsilcilerinin, OLEYİS'i diğer Hilton, Dedeman, Sheraton otellerinin bünyesinde daha önce yapılan ve halen uygulanmakta olan birçok işyerindeki toplu iş sözleşmesi uygulamalarının daha gerisinde bir sözleşme yapmaya zorladığı vurgulandı.
Açıklamada, "İşveren tarafının dayatma ve talepleri doğrultusunda bir sözleşme yapmak, bin bir zorlukla elde ettiğimiz sendikal örgütlülüğü anlamsızlaştırmak anlamına gelecektir" denildi.
"Anayasal hakkımızı kullanıyoruz"
OLEYİS'in işveren temsilcilerini "inatlaşmaktan vazgeçmeye" çağırdığı açıklamada, "anayasanın verdiği haklar sayesinde işverenle ve yasal temsilcileriyle görüşülerek imza edilecek bir toplu iş sözleşmesi yapmaya çalışıldığı" ve "işverenin dayatmacı tutumuna rağmen sorunun görüşme masasında aşılması için çabaların sürdürüleceği" belirtildi.
OLEYİS Doğu Akdeniz Bölge Temsilcisi Ali İhsan Artut, bianet'e yaptığı kısa açıklamada, Eylül ayında sendikalarının işverenle yeniden görüşme masasına oturacağını söyledi.
Grev kararının oylaması sonucu 182 evet oyuyla işçilerin tavırlarını ortaya koyduğuna dikkat çeken Artut, 60 gün içinde greve çıkma haklarının olduğunu ve işveren uzlaşmaz tutumunu sürdürdüğü takdirde bu haklarını kullanmakta kararlı olduklarını ifade etti. (OA/EZÖ)