* Fotoğraf: Yeşil Sol Parti Adana.
Bugün kurulduğunu ilân eden Adana Ekoloji Platformu, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi'nde düzenlediği basın açıklamasında ekoloji mücadelesini demokrasi ve haklar mücadelesinin bir parçası haline getirmeyi amaçladığını belirtti.
Platform adına basın açıklamasını Adana Kadın Platformu üyesi Seda Yüce okudu.
Aşırı iklim olaylarının dünyanın tüm kıtalarında aynı zamanda yaşanmasının nedeninin büyük petrol, doğal gaz, kömür şirketleri ve onları besleyen politikacılar olduğunu söyleyen Yüce, "Sınırlı bir dünyayı sınırsız bir şekilde tüketemeyeceklerini bir türlü anlamadılar. Kapitalizmin bir özelliği olan sürekli büyüme, sürekli kâr etme kuralından kaynaklanan bu anlayışsızlık gezegenimizi uçurumun kenarına getirdi," dedi.
"Türkiye: Tekellerin çöplüğü"
Türkiye coğrafyasının maden, enerji, inşaat ve turizm tesislerinin işgali altında olduğunu söyleyen Yüce, açıklamanın devamında şöyle dedi:
"İçerisinde plastik ve tehlikeli maddelerin bulunduğu atıkların ithal edilmesine, asbestli gemilerin girmesine izin verildiği için Türkiye emperyalist devletlerin ve tekellerin çöplük alanına döndü.
"Adana'nın Yumurtalık ilçesinde 20 yıldır çevreyi zehirleyen Sugözü Termik Santrali'nin hemen yanı başındaki Emba Hunutlu kömür santralinin yapımına yetkililer izin verdi.
Adana'daki plastik atıklar. Fotoğraf: Mert Çakır / Greenpeace.
"Çukurova toprakları kanser oldu"
"Tufanbeyli ilçesinde kurulu olan santral de 10 yıldır çalışmaya ve kömür yakmaya devam ediyor. Oysa, Paris Anlaşması'nı 2021 yılında onaylayan hükümet yetkililerinden beklenen, mevcut kömür santrallerinin kapatılması için tarih verilmesi idi.
"Adana dünyanın her yerinden getirilen plastik çöplerin merkezi olmaya devam ediyor. Çağımızın kanseri olarak nitelenen plastiğin üretimini ve tüketimini sınırlamak ve giderek azaltmak gerekirken, Ceyhan'da plastik hammaddesi üretecek olan bir tesise izin ve her türlü yatırım teşviki yine hükümet tarafından verildi.
"Bereketli Çukurova topraklarının kimyasal gübre ve tarım zehirlerinin her yıl artan oranda kullanılması sonucunda yapısı değişti, adeta kanser oldu."
Bu kimin çöpü?Greenpeace Akdeniz Türkiye'nin hazırladığı Geri Dönüşümsüz Hayatlar video serisinde, Adana'da narenciye yetiştiriciliği yapan İzeddin Akman plastik atıkların toprağa atılmasının ve yakılmasının tarıma nasıl zarar verdiğini anlatıyor: Greenpeace'in Adana'da 5 farklı bölgede doğaya terk edilmiş plastik atıkları incelediği sağlık ve çevre etkisi raporuna buradan ulaşabilirsiniz. |
(TY)