Adana ısınma için çoğunlukla sobaların yakıldığı bir şehir. Elektrik ile ısınmanın oldukça pahalı olması ve şehrin her tarafında doğalgaz alt yapısının olmaması, halkın çoğunluğunu oduna, kömüre yönlendiriyor.
Fakat özellikle son bir yıl içerisinde kömür fiyatlarındaki aşırı artış yoksul vatandaşın başka seçeneklere yönelmesine neden oldu. Adana’da vatandaşlar ısınmak için sobalarda araba lastiği, plastik atık, tekstil malzemeleri yakıyor.
Bu tür malzemelerin yakılması hem insan sağlığı hem de çevre sağlığı açısından çok tehlikeli. Plastik atık, araba lastiği, tekstil gibi malzemelerin doğal olmayan ürünler olduğu için yakıldığında zehirli gazların ortaya çıktığını belirtti. Sobada ağır ağır yanan plastikten çıkan zehirli gaz hane halkını da şehrin genel havasını da zehirliyor.
"Plastik yandığında kimyasal madde ortaya çıkar"
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi, aynı zamanda Mikroplastik Araştırma Grubu’nun kurucusu Doç. Dr. Sedat Gündoğdu, plastiklerin oldukça farklı bileşiklerden oluşan ve yapılarına binlerce farklı kimyasallar eklenen malzemeler olduğunu, plastiğin yanmasıyla bu kimyasalların farklı formlarda açığa çıktığını belirtti.
Ev ortamında soba içerisinde plastiğin yakma işleminin başlangıcından itibaren tüm plastiğin yanmasının bittiği ana kadar çok çeşitli kimyasalın ortama ve atmosfere karışmasına neden olduğunu vurgulayan Gündoğdu, ortaya çıkan külün de toksik olduğunun altını çizdi.
“Halk keyfinden değil yoksulluktan yakıyor”
Yanan maddelerden salınan gazlar kanserojen etkisi var. Bu maddeler her sene yakılıyor ama bu sene çok daha fazla yaygın. Geçtiğimiz senelerde odun, kömür alan vatandaşlar plastik, tekstil gibi maddeleri sobayı tutuşturmak için yaktığını, bu sene ise direkt yaktığına dair bir gözlemi olduğunu vurgulayan Gündoğdu, insanların bunu keyfinden yakmadığını, odun, kömürün pahalı olmasından kaynaklı zararlı maddeleri yakmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Edinilen bilgilere göre bazı fırınlarda da plastik atıkların yakıldığını, bu durumu da belediyelerin plastik yakan fırınlara ceza kesmesinden anladıklarını söyleyen Gündoğdu, kansorejen maddelerin fırınlarda yakılması doğrudan zehirli gazların ekmeğe geçmesi demek olduğunu ve bunun çok tehlikeli olduğunu belirtti.
Burada belediyeler, yerel yönetimlere iş düştüğünün altını çizen Sedat Gündoğdu, kooperatifler aracılığı ile ağaç, odun, talaş, yonga, kabuk, dal ve benzeri orman atıkları, tahta parçası, talaş, takoz gibi malzemeler kullanılarak üretilen pelet odunun vatandaşlara yakıt desteğinde bulunulabileceğini kaydetti.
Adana’da hava kirliliği halk sağlığı sorunu
Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, plastiğin dönüştürülen bir madde olmadığını, plastiğin mümkün olduğu kadar az kullanılması gerektiğini söyledi. Adana’da hava kirliliğinin çok yüksek boyuta olduğunu belirten Menteş, “Adana’da akşam 17.00-22.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak kadar kirli bir hava var. Ciddi bir halk sağlığı sorunu. Adana’nın yarısı yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Bu plastik maddeleri seralardan, tarlalardan toplayıp yakıyorlar. Ya da sokakta araba lastiği bulup yakıyorlar. Kimse keyfi yapmıyor bunu” diye konuştu.
Plastikten çıkan zehirli gazın kanserojen olmasının yanı sıra KOAH başta olmak üzere birçok akciğer hastalığına neden olduğunu vurgulayan Menteş, “Adana’da hava kirliliğinden dolayı ne kadar insan kanser oldu ya da akciğer hastalığına sahip bilemiyoruz. Adana’da sadece plastik yakma değil, kömürlü termik santralden dolayı da havası çok kirlendi. Ama devlet bu konuda net bir istatistik vermiyor” dedi.
CHP’li Bulut: Yoksulluğu görmek istiyorsanız Adana’ya bakın
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da Seyhan’da vatandaşların ısınmak için sobalarda araba lastiği ve plastik yakması nedeniyle hava kirliliği yaşandığına dikkat çekerek, “Sebebi şu anda yaşanan ekonomik kriz ve vatandaşın kömür, odun alamaması. Zaten doğalgaz yok, doğal gaz olsa bile kısmaya başladı insanlar. Elektrikli sobalar zaten kullanılmıyor. Eğer yoksulluğu, ekonomik krizi görmek istiyorsanız akşam saatlerinde Adana’nın Seyhan ilçesine herkesi çağırıyoruz. Yoksulluğu, fakirliği, sefaleti burada görün” dedi.
(BÖG/EMK)