Fotoğraf: Oğuz Yeter-AA *Adana'nın merkez Çukurova ilçesi Güzelyalı mahallesinde, 81189 sokakta yıkılan 12 katlı binada arama kurtarma çalışmaları yapıldı.
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, dün sabah Maraş'ta meydana gelen ve Adana'da 11 binanın yıkılmasına neden olan depremle ilgili olarak, "Bu binaların da hepsi yanındaki binalar gibi sağlam görülen binalardı. Denetim hizmeti almış binalardı" dedi.
Çukurova ilçesine bağlı Güzelyalı Mahallesinde 14 katlı Alpargun Apartmanı,16 katlı Sami Bey Apartmanı, 14 katli Belur Apartmanı, Turgut Özal Bulvarı'ndaki 12 katlı Zeray Apartmanı, Barış Manço Bulvarı'nda ise Tutar Yapı sitesi içerisinde 13 katlı apartman, Tufanbeyli ilçesinde 1 apartman, Turgut Özal Bulvarı üzerinde bulunan 12 katlı Kubilay Apartmanı dahil, iki deprem nedeni ile Adana'da 11 bina yıkıldı. Yeni yapılaşmanın olduğu Sarıçam İlçesi'nin kuzey bölümünde yeni stadyum civarında da yeni binalarda çatlaklar meydana geldi, binalar boşaltıldı.
Aksungur, Adana'da diğer illere nazaran daha az hasar olduğunu belirterek, halkın dün panik havasıyla şehri terk ettiğini ve imkanı olanların yaylalara ve deniz kenarındaki evlerine gittiğini aktardı.
Aksungur, yıkılan 11 bina ile ilgili olarak ise "Hepsi ruhsatlı, imarlı alanlarda yapıldığı için kaçak köçek binalar değildi" bilgisini paylaştı.
Hasan Aksungur, Adana'daki son durumla ilgili olarak şunları söyledi:
"Kartondan yapılmış gibi yıkılmış"
"Adana'da diğer illere göre büyük bir hasar görünmüyor. Şehrin büyük yerleşim yerlerinde büyük hasarlar veya yıkıma yönelik hasar oluşmadı. Toplam 300-350 metrelik çember içinde oldu yıkım.
"11 bina yıkıldı. Bunların da çoğu imarlı bölgelerde yapılmış, çok da eski olmayan, 2005 öncesi yapılan binalar. Hepsi de imarlı alanlarda yapıldığı için kaçak köçek binalar değil. Vatandaşın, müteaahitin kendi kafasına göre yaptığı binalar değil. Kartondan yapılmış binalar gibi yıkılmışlar. O bölgede neden bu yıkım oldu kriz sonrası acilen araştıracağız."
"Adana'nın Seyhan ve Yüreğir ilçelerinde çok daha yoğun yapı stoğu vardır. Bunlar da o bölgelere göre daha eski yapılar. Çevremizde de 45 yıllık binalar var. Hiçbirinde yılların getirdiği sıva döküklüğü dışında deprem hasarı yok.
"Bu şehrin kuzeybatısına denk geliyor, yani baraj gölünden biraz uzakta. Tamamı da ruhsatlandırılırken projelendirilirken temel etüdü yapılmış binalar. Bu 10 binanın neden yıkıldığını şu an moloz yığınına bakarak anlamak mümkün değil.
"Dünkü panik havası atlatılmış gibi. İmkanı olanlar Adana'yı terk ediyor. Yaylaya, deniz kenarındaki evlerine gidiyor insanlar. Bu nedenle Adana'da dün trafik çok yoğundu. Bugün rahatlamış durumda. Adana'da enkaz kaldırmanın sonuna gelmiş durumdayız."
"Her şantiyeye bir şef"
Aksungur ayrıca daha önce başlattıkları 'Her Şantiyeye Bir Şef, Bir Şantiyeye Bir Şef' kampanyasını hatırlattı. Kampanya ile şantiye şefliğinin önemine dikkat çekiliyor.
Adana Şubesi şöyle diyor:
"Projelendirme, uygulama ve denetim önemlidir. Denetimi yapacak olan da şantiye şefidir. Her kademedeki sorumluların, görevlilerini layığı ile yerine getirmesi, adam sendecilikten uzak durulması, denetimin sağlanması, 'Bir şey olmaz' lafının şantiyelerde yasaklanması gerekmektedir. Bunlar yapılmadığı sürece biz bu acıları daha çok yaşarız."
(AÖ)