Adana’da 25 Aralık’taki sağanak yağıştan sonra tarım işçilerinin çadırları da sular altında kaldı. Kalkınma Atölyesi Kooperatifi saha uzmanı İhsan İznebioğlu, Adana’da 4 ilçe ve 47 bölgedeki çadırlarda 9 bini çocuk 15 bin kişinin yaşadığını belirtti. İznebioğlu, şunları aktardı:
Yiyecekler sular altında
“Sağanak ve ardından yaşanan selden sonra birçok çadır yıkıldı; yatak, yorgan ve giyecekler sular altında kaldı. “Bugün güneşle beraber biraz daha kurusalar da kullanılabilir durumda değiller. Aynı zamanda bölgelerdeki insanlar erzak sıkıntısı yaşıyor.
“En acil ihtiyaçlar: Gıda, battaniye, özellikle çocuklar için kıyafet ve ayakkabı yardımı. Bölgelerde yaşayan ve çalışan insanların bir kısmı Suriyeli. Geçici olarak taziye evlerine götürülmüşlerdi. Ama hem bugünkü güneşli hava hem de Suriye’ye geri gönderileceklerine dair yaşadıkları endişe sebebiyle geri döndüler.
“Kaymakamlık tarafından bazı bölgelere çorba ve sıcak yemek sağlanmış olmasına rağmen alan çok geniş olduğu için tüm insanlar bu yardımdan faydalanamıyor. Bölgeye kargaşa hakim olduğu için ve gönderilmiş olan yardımların kişilere iletilmesi konusunda zorluk yaşandığı için STK’lar belediye tarafından kurulmuş olan küçük kriz masasında organize edilmeye çalışılıyor ve ihtiyaç haritaları devreye sokuluyor.
"Meteoroloji’den aldığımız bilgiye göre yarından itibaren tekrar geleceği söylenen sağanak yağışın 5 gün süreceği tahmin ediliyor. Bu nedenle sesimizin duyulmasını ve acil yardım gelmesini istiyoruz.”
9 bini çocuk 15 kişi var
Kalkınma Atölyesi Kooperatifi'nin verdiği bilgilere göre Adana'da tarım işçilerinin durumu şöyle:
*Adana 15 ilçenin 4'ünde (Karataş, Seyhan, Yumurtalık, Yüreğir) Kasım 2019 ayında, mahallelere yakın konumda, toplam 47 mevsimlik gezici tarım işçileri geçici çadır yerleşim alanı bulunuyor.
*En çok çadır yerleşiminin olduğu Yüreğir ilçesinde, toplam 756 çadır bulunuyor. Bu çadırlarda 3228'i çocuk olmak üzere 5148 kişi konaklıyor. Toplamda ise yaklaşık 9 bini çocuk 15 bin kişi barınıyor. (MD/DB)