Askeri Darbelerin Asker Muhalifleri Derneği’nden (ADAM-DER) 12 Mart ve 12 Eylül darbesi mağduru askerler, İstanbul, Erenköy’deki İşkence Kurbanlarına Saygı Anıtı’nda buluşarak hem bayramlaştılar hem de darbeleri protesto ettiler.
ADAM-DER üyeleri, 12 Eylül darbesinin 36. yıldönümünde “Askeri darbeye de sivil darbeye de hayır” mesajı verdi.
Ünal: Temel hak ve özgürlükler askıda
Bayramlaşma töreninde konuşan ADAM-DER Genel Başkanı Emekli Üsteğmen Kudret Ünal, “12 Eylül darbesinin 36. yıldönümünde Türkiye’nin 12 Eylül darbesini aşmak şöyle dursun, 15/16 Temmuz gecesi 12 Eylül darbesi kadar köklü ve kanlı bir darbe/karşı darbe uçurumuna yuvarlandığını” söyledi.
“Askeri darbe girişiminin siyasi iktidar tarafından ‘Allah’ın lütfu’ sayılarak bu kez ‘sivil darbe’ yapıldığını” savunan Ünal şöyle konuştu:
“Ne yazık ki, 15 Temmuz askeri darbe girişimi ülkemizde demokrasiyi tüm kurumlarıyla inşa etmenin değil, sivil darbeyi tahkim etmenin fırsatına çevrildi.
“Olağanüstü hal ilan edilerek, darbe dönemlerinde olduğu gibi ülkeyi kanun hükmünde kararnamelerle yönetmenin yolu açıldı. 15 Temmuz girişimi bahane edilerek Türkiye ancak darbe dönemlerinde görülebilecek zorbalık, keyfilik ve hukuksuzluk sürecine sürüklendi.
“Tıpkı 12 Eylül darbesi döneminde olduğu gibi, temel hak ve özgürlüklerin kullanımı askıda. İnsanlar gelişigüzel tutuklanmakta, işkenceye tabi tutulmakta.
“Medya kuruluşları ve sivil örgütler mahkeme kararı olmadan kapatılmakta, mal varlıkları müsadere edilmektedir.
“12 Eylül döneminde olduğu gibi on binlerce insan, değil mahkeme kararı idari soruşturma bile olmadan işten atılmakta, binlerce askeri öğrencinin hayatı karartılmakta.”
Kudret Ünal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bile “At izi it izine karıştı” diyerek, keyfilikten hukuksuzluktan yakınır hale geldiğine dikkati çekti.
Yıldırım: Mücadelemizi sürdüreceğiz
ADAM-DER Kurucu Başkanı Emekli Üsteğmen Rahmi Yıldırım da, 12 Eylül darbesinin insan hakları bilançosundan örnekler vererek, “15 Temmuz askeri darbe /sivil darbe döneminde 12 Eylül’ü aratmayacak insan hakları ihlalleri yapıldığını” söyledi.
“Bizler solcu devrimci askerler olarak 12 Mart ve 12 Eylül darbecilerine teslim olmadığımız gibi 15 Temmuz askeri darbe / sivil darbe süreci karşısında da diz çökmeyeceğimiz, tam bağımsız demokratik Türkiye mücadelemizi sürdüreceğiz.”
İşkence Kurbanlarına Saygı Anıtı’ndaki bayramlaşma, dernek üyesi, darbezede askeri öğrenci Necati Neşe’nin ADAM-DER bildirisini okumasıyla sona erdi. Darbezede askerler, güvenlik önlemi alan polislerle de bayramlaştılar.
İşkence Kurbanlarına Saygı Anıtı
Anıt, 12 Mart 1971 darbesi döneminde MİT tarafından işkence merkezi olarak kullanılan Zihni Paşa Köşkü’nün bulunduğu Erenköy Sultan Sokak’ta bulunuyor.
Zihni Paşa Köşkü’nde aralarında İlhan Selçuk, İlhami Soysal, Murat Belge, Talat Turhan’ın da bulunduğu onlarca yazar, aydın ve asker işkenceden geçirilip sorgulanmıştı.
Köşk’ün yıkılıp çok katlı yapılaşmaya dönüştüğü bugünkü Kuşluk Parkı’nda yer alan İşkence Kurbanlarına Saygı Anıtı, ADAM-DER’in önerisi üzerine Kadıköy Belediyesi tarafından yaptırıldı ve 2013 yılında açıldı.
Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Sungur’un eseri olan 2,5 metre yüksekliğindeki anıt, gözleri bağlı kadın ve erkek figürlerinden oluşuyor. (AS)